top of page

TECHNIK MUSEUM SPEYER

Technik Museum Speyer
Technik Museum Speyer
Technik Museum Speyer

Het Technik Museum Speyer is een zustermuseum van dat van Sinsheim. Het werd in 1991 geopend, nadat het museum in Sinsheim toentertijd niet verder kon uitbreiden op het complex aldaar. Het museum Speyer ligt 40 kilometer ten westen ervan. Het is net als dat van Sinsheim makkelijk te bereiken via de snelweg (A61). Het museum in Speyer is grotendeels te vergelijken met dat in Sinsheim, maar tegelijkertijd is het toch ook een compleet ander museum. Zo zijn de topstukken in Speyer een Lufthansa Boeing 747, een originele duikboot (U9 uit 1966) en de Russische equivalent van de Amerikaanse Space Shuttle, de Buran. Ook is er in de hal waar dit ruimteveer te zien is een complete sectie gewijd aan de (Europese) ruimtevaart. Dit zijn allemaal zaken die in Sinsheim zelf niet te vinden zijn.

Technik Museum Speyer - U-9 1966
Mercedes-Benz 500 K by Erdmann & Rossi - 1935
Technik Museum Speyer - Boeing 747

Qua oldtimers staan er minder in aantal dan in Sinsheim, maar de auto’s die er staan zijn qua modellen weer niet te vinden in Sinsheim. De auto’s staan voornamelijk opgesteld in de oude hal, maar ook in de nieuwe hal, waar het ruimteveer staat opgesteld, zijn een groot aantal oldtimers te vinden. De opvallendste daarvan is de Mercedes 500 K uit 1935 met carrosserie van Erdmann & Rossi uit Berlijn.

Technik Museum Speyer
Technik Museum Speyer
Technik Museum Speyer

Op het terrein binnen en buiten zijn verder locomotieven, brandweerauto’s, draaimolens, motoren, vliegtuigen, schepen, vrachtauto’s en nog veel meer te zien. Ook dit bezoek kan gecombineerd worden met een bezoek aan de IMAX-bioscoop. Ook hiervoor zijn combikaarten te koop. Het museum trekt zo’n 700.000 bezoekers per jaar.

Het museum organiseert verder elk jaar een aantal bijzondere evenementen. De meest bekende daarvan is de Brazzeltag, die altijd in het tweede weekend van mei plaatsvindt. Meer informatie hierover vindt u hier (klik hier).

SS Jaguar Saloon - 1937
Peugeot Type 143 Torpedo - 1912
Packard Straight Eight Coupé - 1929

Naam: Technikmuseum Speyer

Waar: Am Technik Museum 1, 67346 Speyer, Duitsland (55 km ten noorden van Karlsruhe en 35 km ten zuidwesten van Heidelberg).

Aantal auto’s (ongeveer): 150

Bijzonderheden: de topstukken betreffen een Boeing 747 en een Russisch ruimteveer, de Buran. Beide kunnen van binnen bekeken worden. Ook ligt op het terrein de voormalige woonboot van de Kelly Family.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 18.00 uur; za-zo tot 19.00 uur

Entreeprijs: € 16,-

Vriendelijkheid personeel: er lopen diverse gidsen rond die graag hun verhaal willen doen over de verschillende stukken in het museum.

Parkeren: men kan op het terrein betaald parkeren.

Gebouw: de collectie is verdeeld over een aantal gebouwen (25.000 m²) en op het terrein met een totale oppervlakte van ongeveer 150.000 m² staan behalve die gebouwen ook enkele grote museumstukken. Het hoofdgebouw stamt uit 1913 en werd destijds in Lille, Frankrijk gebouwd. Tijdens de 1e Wereldoorlog werd de hal daar door de Duitsers gedemonteerd en op zijn huidige plek opnieuw opgebouwd. De hal deed daarna dienst als productiehal voor vliegtuigen en later als kazerne. Naast het complex bevindt zich een klein vliegveld, dat verder los staat van het museum, maar liefhebbers van vliegtuigen kunnen deze af en toe over het museum zien opstijgen.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 507 km

Vanaf Brussel 442 km

Vanaf Maastricht 333 km

Technik Museum Speyer
Detroit Electric Model C - 1911
Technik Museum Speyer - Boeing 747

Eindoordeel:

Het museum in Speyer is net als zijn grotere broer in Sinsheim een allegaartje op het gebied van de techniek. Er is van alles te zien: oldtimers, maar ook vliegtuigen, schepen, onderzeeërs, orgels, draaimolens en ruimtevaartzaken. Eigenlijk teveel om op te noemen. De oldtimers die getoond worden, zijn interessant, maar als je dit museum bezoekt, dan kom je niet alleen voor de auto’s. Je komt ook voor de andere zaken die getoond worden. De meeste vliegtuigen en sommige boten kunnen betreden en van binnen bekeken worden. Helaas geldt dat niet voor de auto’s. Die mogen alleen bewonderd worden. Voor wie echter alleen voor de oldtimers komt, is het misschien raadzaam om beide musea op een dag te bezoeken. Begin dan in de ochtend met het museum van Sinsheim en trek zo tegen 13.00/14.00 uur naar het museum in Speyer. Er is dan voldoende tijd om alles op autogebied voldoende te kunnen bekijken. Wilt u meer dan alleen auto’s zien, dan is het ook mogelijk om een combikaart te kopen, waarbij men op twee dagen beide musea kan bezoeken. Zoals al gemeld liggen ze op een half uur rijden van elkaar vandaan. Ook zijn er overnachtingarrangementen mogelijk in combinatie met een bezoek aan Speyer en/of Sinsheim.

Technik Museum Speyer
Technik Museum Speyer - NSU Prinz 4 - 1963
Technik Museum Speyer
Sunbeam 3 Litre Twin Cam - 1927
Technik Museum Speyer
Maybach Zeppelin - 1930
Rolls-Royce Phantom III - 1936
Mercedes-Benz 630 by Park Ward - 1926
Packard Light Eight 4-Door-Sedan - 1932
Mercedes Knight - 1919
Technik Museum Speyer
De Dion Bouton Limousine - 1922
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page