top of page

PS.SPEICHER - EINBECK

PS.SPEICHER Einbeck
PS.SPEICHER Einbeck
PS.SPEICHER Einbeck

Sinds medio 2014 bevindt zich in het Duitse plaatsje Einbeck een motor- en automuseum. Museum is hierbij eigenlijk niet het juiste woord, want het is meer een ervaringsconcept, waarin de mobiliteit op wielen vanaf 1812 tot heden wordt getoond. De nadruk ligt daarbij meer op de motor dan op de auto. Dat heeft er vooral mee te maken dat deze expositie voortkomt uit de grootste privéverzameling van Duitse motoren die verzamelaar Karl-Heinz Rehkopf bijeen had gebracht. Deze verzameling heeft hij geschonken aan de stichting die het museum beheert. Wie als autoliefhebber dan ook vooral een automuseum verwacht komt helaas bedrogen uit, want de hoofdexpositie telt slechts een twintigtal auto’s. Meer auto’s kunnen wel in de ‘tijdelijke’ exposities worden bewonderd. Maar laat u het gegeven dat er weinig auto's zijn niet afhouden van een bezoek, want het museum is in zijn huidige vorm wel degelijk de moeite waard.

De hoofdexpositie van ruim 4.000 m² start met het nemen van de aangeklede lift naar de zesde etage, waarin de bezoeker via een kort filmpje uitleg krijgt over het hoe en waarom van het museum. Aangekomen op die zesde etage begint de tour door alle kamers en gangen waarbij in chronologische volgorde de mobiliteit op wielen wordt getoond via motoren, auto’s, fietsen, foto’s, filmpjes en diverse interactieve zaken. Zo kan men in een echte Hanomag uit de jaren twintig stappen en interactief door de straten van een Duitse stad anno 1920 rijden. En dat valt zonder stuur- en rembekrachtiging niet echt mee. Etage voor etage maakt men als bezoeker zo een reis door de tijd, waarbij men enkele fraai nagebootste zaken tegenkomt, zoals het interieur van een Amerikaans restaurant uit de jaren vijftig of een platgebombardeerde auto uit de 2e Wereldoorlog. De trip eindigt op de begane grond in de shop van het museum, waar men eventueel een aandenken kan kopen. Via de shop komt men dan weer in de entreehal terecht, van waaruit men de tijdelijke expositieruimtes kan betreden.

In het Duits worden deze de ‘sonderaustellungen’ genoemd, waarvan sommige meer dan tijdelijk zijn. Zo nam het museum de historische verzameling miniauto's over van een museum in Störy. Deze auto’s staan nu in een aparte ruimte tentoongesteld en kunnen (tegen een geringe extra betaling) ook worden bezocht. In een aparte hal vlakbij het museum staat een grote collectie vrachtauto’s en bussen. Ook deze collectie kan worden bezocht. Informeer u van tevoren wel goed of alles wat u wilt bezoeken op de geplande dag van het bezoek ook daadwerkelijk te bezoeken is. De hoofdexpositie is vrijwel altijd te bezichtigen, maar sommige tijdelijke tentoonstellingen zijn niet altijd beschikbaar. Zo was tijdens mijn bezoek een zaal vanwege een evenement (trouwerij) afgesloten voor het publiek. De auto’s die hier tentoongesteld stonden, kon ik dus niet bezichtigen. Dat was overigens van te voren aangekondigd op de website, dus een echte verrassing hoeft dit ter plekke niet te zijn. Wilt u dus echt alles van het museum zien, dan is het goed om via de website van PS.Speicher van tevoren na te gaan of ook echt alles op de geplande datum te zien valt.

 

Naam: PS.Speicher

Waar: Tiedexer Tor 3, 37574 Einbeck, Duitsland (75 km ten zuiden van Hannover)

Aantal auto’s (ongeveer): 20 (vaste expositie)

Bijzonderheden: via een aangegeven route door zes etages maakt u als bezoeker een reis door de mobiele tijd.

Openingstijden: Di-Vr. 11.00-17.00 uur / Za-Zo: 10.00-18.00 uur

Entreeprijs: € 14,- (+ € 4,50 voor de Sonderausstellung)

Vriendelijkheid personeel: personeel loopt rond om eventuele vragen te beantwoorden.

Parkeren: op het terrein van de PS.Speicher zijn diverse gratis parkeerplaatsen beschikbaar.

Gebouw: Een historische gebouw dat dienst deed als opslaghal voor graan is in het complex opgenomen.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 401 km

Vanaf Brussel 465 km

Vanaf Maastricht 370 km

 

Eindoordeel:

PS.Speicher is anders dan de meeste reguliere automusea. Het is meer een visuele beleving, waarbij meer motoren dan auto’s te zien zijn. Een beleving die echter zeer de moeite waard is. De bezoeker komt heel dichtbij de diverse expositieonderdelen. Soms kunnen deze bijna letterlijk aangeraakt worden. Dat mag echter niet en om dat te voorkomen, volgt er bij elke bijna aanraking een automatische melding dat men te dichtbij komt. Dit is begrijpelijk, maar irriteert op den duur. Maar laat dit kritiekpunt u niet weerhouden om Einbeck een keer te bezoeken. Wellicht in combinatie met een ander museum in die buurt (Automuseum Melle, Autostadt Wolfsburg). Het ene museum de ochtend en het andere in de middag is met een beetje planning van tevoren heel goed te doen.

https://www.ps-speicher.de/index.php

Trabant P50 - 1959
PS.SPEICHER Einbeck
PS.SPEICHER Einbeck
PS.SPEICHER Einbeck
PS.SPEICHER Einbeck
Goliath Pionier - 1932
Hanomag Kommissbrot -1924
PS.SPEICHER Einbeck
Münch 1200 TTS-E - NSU Prinz TT
PS.SPEICHER Einbeck
PS.SPEICHER Einbeck
Horch 350 - 1928
PS.SPEICHER Einbeck
Kleinschnittger F125 - BMW-Isetta
PS.SPEICHER Einbeck
DWM Amphicar - 1961
Benz Patent Motorwagen - 1886
PS.SPEICHER Einbeck.jpg
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page