top of page

MUSÉE DE L'AUTO FONDATION

PIERRE GIANADDA

RR Silver Ghost by Woodall Nicholson - 1923
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Isotta-Fraschini Tipo 8A - 1931

De Zwitserse stad Martigny huisvest sinds 1978 het museum Fondation Pierre Gianadda. Het werd opgericht door Léonard Gianadda, een Zwitserse kunstenaar, journalist en ingenieur. Het museum werd gebouwd op de plek waar Gianadda enkele jaren ervoor archeologische resten van een Romeinse tempel had gevonden. Hij wilde op die plek een appartementencomplex laten bouwen, maar de dood van zijn 25-jarige broer Pierre, in 1976 bij een vliegtuigongeval, veranderde dat plan. Léonard Gianadda besloot vervolgens om op de Romeinse resten een museum te bouwen, dat de naam zou dragen van zijn overleden broer. In 1981 werd het automuseum aan dat museum toegevoegd.

De Fondation Pierre Gianadda omvat een museum met verschillende tijdelijke en vaste tentoonstellingen (het automuseum, vondsten uit de Romeinse tijd, een fototentoonstelling), een grote beeldentuin met een kleine 50 beelden van grote beeldhouwers van de 20e eeuw en een dependance, waarin een vaste tentoonstelling is te vinden over de uitvindingen van Leonardo da Vinci. Ook bevindt zich een klein restaurant op het terrein van het museum.

Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse

De Fondation Pierre Gianadda is dan ook niet specifiek een automuseum, maar het automuseum maakt deel uit van het museumcomplex. De oldtimers, 42 in totaal, staan opgesteld in een ruimte onder de grond die via een tunnel vanuit het hoofdgebouw te bereiken is. De collectie auto's omvat alleen pre-war automobielen, met de oudste uit 1897 en de jongste uit 1936. Een kleine dertig auto’s dateren zelfs van voor 1918. Alle auto’s zijn rijklaar en onder de 42 museumstukken zijn er 12 die op het feitenbordje de tekst ‘Modèle unique au monde’ hebben staan; wat wil zeggen, dat het het enige model is dat er nog bestaat.

Mercedes-Benz SS 710 - 1929
Avions-Voisin C23 - 1932
Bugatti Type 46 Engine - 1930

Van de volgende merken kunnen er in het museum Gianadda auto’s bewonderd worden: Isotta-Fraschini, Bugatti (2x), Rolls-Royce, Peugeot, De Dion-Bouton, Brush, Oldsmobile, Stanley, Jeanperrin, Clement, Benz, Berliet, Panhard & Levassor, Ford, Darracq, Vermorel, Rochet-Schneider, Hotchkiss, Chrysler, Delauney-Belleville, Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Hispano-Suiza, Lagonda, Avions-Voisin, het Belgische Germain en de Zwitserse merken Martini (5x), Maximag, Pic-Pic (3x), Sigma (2x), Turicum (2x), Stella en Zedel.

Martini Type NF - 1931
Pic-Pic Type D2 par Gangloff - 1911
Stella 12/16 - 1911

Naam: Musée de l'Auto Pierre Gianadda

Waar: Rue de Forum 59, 1920 Martigny, Zwitserland.

Aantal auto’s (ongeveer): 42, van 32 verschillende vooroorlogse automerken, waaronder zeven Zwitserse.

Bijzonderheden: in het museum zijn alleen auto's te zien van voor de 2e Wereldoorlog, daaronder enkele heel zeldzame, waaronder automobielen van obscure en lang vergane Zwitserse automerken.

Openingstijden: 09.00 - 19.00 uur (juli t/m oktober); 10.00 - 18.00 uur (november t/m juni)

Entreeprijs: €15,- (dit geeft toegang tot het gehele museum, inclusief automuseum, beeldentuin en expositieruimten).

Vriendelijkheid personeel: zoals het hoort in een museum.

Parkeren: vrij parkeren naast het gebouw (met blauwe parkeerschijf).

Gebouw: moderne architectuur uit 1978. Het museum bevindt in een omgebouwde ondergrondse parkeergarage aan de overkant van  het hoofdgebouw. Die ruimte kan via een ondergrondse tunnel bereikt worden.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 960 km

Vanaf Brussel 800 km

Vanaf Maastricht 750 km

Turicum Type D - 1910
Isotta-Fraschini Tipo 8A - 1931
Zedel Type C - 1907

Eindoordeel:

De automobielen die in dit museum staan opgesteld zijn bijna allemaal stuk voor stuk uniek. Sommige modellen zult u nergens anders ter wereld tegen gaan komen; simpelweg omdat het het enig overgebleven exemplaar is. Alleen al om die reden is een bezoek aan dit museum zeer de moeite waard. Het is alleen jammer dat de auto's in een kleine ruimte staan opgesteld, waardoor de individuele auto's eigenlijk te weinig ruimte hebben en daardoor niet de ruimte krijgen die ze eigenlijk verdienen.

Omdat het museum op zo'n 800 kilometer van Nederland en België ligt is het geen museum dat je zo maar even bezoekt. Vanwege de kleine hoeveelheid auto's (voor een automuseum) is het ook geen automuseum waar je als hoofddoel zo even naar toe rijdt. Het is meer een museum dat bezocht kan worden tijdens een vakantie in Zwitserland of tijdens een doorreis naar bijvoorbeeld Italië. Zwitserland en Martigny in het bijzonder kent een groot aantal andere interessante musea en in dat opzicht kan dit museum bij een bezoek aan Zwitserland deel uit maken van een museumtour. Maar bent u niet direct een museumbezoeker, maar wel geïnteresseerd in oude auto's en ook nog eens in de buurt van Martigny, dan kan ik een bezoek aan dit museum - en dat niet alleen vanwege de auto's - heel erg aanbevelen. Trek er dan inclusief de beeldentuin en de overige expositieruimten in ieder geval een halve dag voor uit. Het automuseum zelf hebt u binnen een uur wel goed kunnen bekijken.

Overigens bevindt zich nauwelijks 30 kilometer noordelijk van Martigny, in Aigle, nog een Zwitsers automuseum met exclusieve museumstukken. Dat van Hervé. Dat museum is echter alleen voor groepen op afspraak te bezichtigen. Ik heb voor mijn bezoek aan Zwitserland geprobeerd in contact te treden met de beheerder en stond tijdens mijn bezoek zelfs voor de (dichte) deur van het museum, maar helaas is er op mijn contactpogingen van de kant van de beheerder geen reactie gekomen. Ik zou dan ook graag geschreven hebben om het automuseum van Gianadda te combineren met het museum van Hervé, maar zo makkelijk blijkt dat dus niet te kunnen.

Pic-Pic Type F2 par Gangloff - 1912
Peugeot Bébé - 1913
Martini Type GA - 1912
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda SuisseMusée_de_l'Auto_Fondation_Pier
Martini - 1903
Brush Runabout - 1907
Pic-Pic Type F2 par Gangloff - 1912
Darracq V Luxe - 1914
Turicum Type D - 1910
Vermorel LO - 1914
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Musée de l'Auto Fondation Pierre Gianadda Suisse
Sigma SS/SE - 1911
Pic-Pic Type F2 par Gangloff - 1912
Martini Type GA - 1912
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page