top of page

MERCEDES-BENZ

MUSEUM

Mercedes-Benz-Museum
Mercedes-Benz-Museum
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum

Het Mercedes-Benz-Museum te Stuttgart neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd. Het doet dat in een prachtig, futuristisch aandoend, gebouw dat in 2006 is gebouwd en in het oosten van de stad ligt. Na het betalen van de entree komt de bezoeker in een grote, hoge, hal terecht waar men aan het einde ervan een aantal Mercedes-Benz conceptauto's kan ontdekken. Deze auto's komen we echter straks tegen; aan het einde van onze tocht door het museum. We laten ze om die reden dus nog maar even links liggen. Via een van de liften wordt de bezoeker vervolgens 9 etages naar boven gebracht, naar het begin van de tijdreis. We komen terecht in het jaar 1886, het jaar dat Carl Benz de allereerste auto bouwde. Op deze etage zijn een aantal automobielen en voorwerpen te zien uit de periode 1886-1900.

 

Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz F400 Carving - 2001
Mercedes-Benz C111-II - 1970

Het gebouw is dusdanig ingedeeld dat men vanaf dit punt nu twee rondgangen kan maken. Een via zeven zogenaamde Mythezalen, waarbij men elke etage lager een stukje verder in de tijd gaat en automobielen uit die tijdsperiode te zien krijgt. Deze auto's staan opgesteld in donkere ruimtes met veel kunstmatig licht, maar zonder ramen e.d. De andere rondgang gaat langs en door de zogenaamde collectiezalen en toont op vijf etages Mercedes-Benz automobielen op allerlei andere vlakken, zoals transport, hulpdiensten, reclame en beroemdheden. Deze etages bevatten wel ramen en om die reden veel natuurlijk licht. De onderste van deze vijf collectiezalen wordt gebruikt als tijdelijke expositieruimte. Op het moment van bezoek was alles ingericht voor het onderwerp VfB Stuttgart, de voetbalclub die vorig jaar 125 jaar bestond en wiens stadion schuin tegenover het museum ligt. Mercedes-Benz is ook een sponsor van de Duitse voetbalclub.

 

Mercedes-Benz-Museum
Mercedes Simplex 40PS - 1902
Mercedes-Benz-Museum

Beide rondgangen, die elk apart gelopen kunnen worden, maar ook tegelijkertijd, komen uit in de onderste mythezaal, die van de autosport. Daar kunnen diverse kampioenschapauto's uit de rijke autosporthistorie van Mercedes-Benz bekeken worden. Vanaf het prille begin tot aan de Formule 1 kampioenschapauto van Nico Rosberg uit 2016. In deze zaal zijn ook twee autosportsimulators te vinden die, tegen betaling, uitgeprobeerd kunnen worden.

 

Mercedes-Benz Typ SS - 1930
Mercedes 10/40 Sport - 1923
Mercedes-Benz 500 K Spezial-Roadster - 1936

 

Naam: Mercedes-Benz-Museum

Waar: Mercedesstraße 100, 70372 Stuttgart, Duitsland

Aantal auto’s (ongeveer): 160 (en zo'n 1.340 andere objecten).

Bijzonderheden: elke bezoeker kan bij het ingaan van de lift een audiogids meenemen. Deze is beschikbaar in acht talen, maar helaas niet in het Nederlands. Via deze audiogids kan er bij vrijwel elke auto een verhaal worden opgehaald. Deze audiogids levert men bij het verlaten van Mythezaal 7 weer in.

Openingstijden: Ma-Z0 09.00 – 18.00 uur

Entreeprijs: € 10,-

Vriendelijkheid personeel: op elke etage lopen medewerkers rond die de boel in de gaten houden, maar tevens klaar staan voor eventuele vragen van de bezoeker.

Parkeren: er kan tegen betaling in de ondergrondse parkeergarage geparkeerd worden, maar ook eventueel op een van de vrije plekken in de Mercedesstrasse. Deze zijn bij drukte echter al snel ingenomen, waardoor de parkeergarage de beste parkeeroptie wordt.

Gebouw: het museum bevindt zich in een gebouw dat in 2006 is neergezet door architectenbureau UNStudio Van Berkel & Bos uit Amsterdam. Het is 47,5 meter hoog, telt 9 verdiepingen en de museumstukken staan opgesteld op een oppervlakte van 16.500 m². Als de bezoeker alles wil zien, dan legt hij daarbij zo'n 5 kilometer aan museumroute af. Het museum is grotendeels rolstoeltoegankelijk.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 630 km

Vanaf Brussel 560 km

Vanaf Maastricht 450 km

 

Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019

Vanaf deze plek kan men de lift naar boven pakken om weer opnieuw te beginnen (of om de andere route te gaan lopen), maar ook richting de uitgang wandelen. Via een roltrap komt men dan weer terug in de grote ruimte waar ons Mercedes-Benz-Museum avontuur een kleine twee uren eerder begon. Nu is er voldoende tijd om de conceptcars goed te bekijken, waaronder de legendarische C111-II uit 1970. Via de trap naar beneden kan men het laatste deel van het museum gaan bekijken, dat handelt over design en de toekomst van de (Mercedes-Benz) automobiel. De tocht eindigt vervolgens bij de Mercedes-Benz shop, waar eventueel een Mercedes-Benz souvenir aangeschaft kan worden, en het restaurant. Via een roltrap komt men tenslotte bij de uitgang terecht, waar een uiterst geslaagd bezoek aan dit museum ten einde komt.

 

Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz 300S Cabriolet A - 1954
Mercedes-Benz-Museum 2019

Eindoordeel:

Persoonlijk heb ik het niet zo met grote musea die gewijd zijn aan een enkel merk. Ik ga liever naar musea waar ik van alles wat zie. Toch moet ik zeggen, dat dit museum wel degelijk de moeite waard is. Ja, het is alleen maar Mercedes-Benz wat je te zien krijgt, maar alles is dusdanig mooi tentoongesteld in een dusdanig fraai ingedeeld gebouw, dat je niets anders kunt zeggen, dan 'dit ziet er fantastisch uit.' Je kunt makkelijk een aantal uren in het museum rondbrengen en beide rondgangen op je gemak doorlopen.

Het museum trekt zo'n 800.000 bezoekers per jaar, dus op bepaalde momenten kan het heel erg druk zijn. Plan je bezoek daarom. Combineer hem bijvoorbeeld met het Porsche Museum, dat zich op een klein kwartier rijden van dit museum bevindt. En zorg dan dat je om 09.00 uur op de stoep staat. Ben je Mercedes fan, dan om 09.00 uur bij dit museum; geef je meer om Porsche, zorg dan dat je om 09.00 uur bij Porsche voor de ingang staat. Je hebt dan de mogelijkheid om de museumstukken te bekijken (en waarschijnlijk te fotograferen) zonder, of in ieder geval met weinig, andere mensen om je heen. En je kunt er ook voor kiezen om niet bovenaan te beginnen, maar vanaf dat punt direct naar de etage te lopen die jouw meeste belangstelling heeft.

Welk van de twee musea je ook kiest om als eerste te bezoeken, houd er dan wel rekening mee dat het bezoek aan het andere museum met veel andere bezoekers zal gaan plaatsvinden. Als de mogelijkheid er is, maak er dan twee ochtenden van en ga de twee middagen wat anders doen in bijvoorbeeld het centrum van Stuttgart. Of bezoek het nabijgelegen Ludwigsburg, dat een aantal fraaie historische gebouwen kent.

 

Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Electric Drive - 2012
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz DTM VfB Stuttgart 2017
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019.
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz T80 - 1939
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
Mercedes-Benz-Museum 2019
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page