top of page

AUTOSTADT

WOLFSBURG

Autostadt Wolfsburg
Autostadt Wolfsburg
Autostadt Wolfsburg

Op WikipediA wordt Autostadt beschreven als een toeristische attractie en misschien is dat ook wel een terechte omschrijving. Het complex ligt naast de Volkswagenfabriek en elke VW koper kan er hoogstpersoonlijk zijn nieuwe auto komen ophalen. In dat geval krijgt die eigenaar een rondleiding door de fabriek en ook gratis toegang tot een van de twee 60 meter hoge opslagtorens. Deze torens staan via een 700 meter lange tunnel in verbinding met de VW-fabriek. De nieuwe eigenaar kan zo zien hoe zijn auto op geautomatiseerde wijze uit een van de twee torens wordt gehaald en met 0-kilometer op de teller aan hem of haar wordt afgeleverd.

Alle andere bezoekers kunnen tegen betaling een entreeticket kopen en krijgen zo toegang tot het complex dat bestaat uit een museum en een aantal auto paviljoens (van merken die behoren tot de Volkswagen Group: Lamborghini, Audi, Skoda, Seat, VW en Porsche). In die paviljoens staan soms oldtimers, maar vaker nieuwe modellen. Het kan gezien worden als een verkapte wijze om de producten aan te prijzen. De twee opvallendste paviljoens, naast het museumpaviljoen, zijn dat van Bugatti (waar een schitterende Bugatti Veyron te bewonderen valt) en dat van Lamborghini, waar een video wordt getoond en op een gegeven moment de opgestelde Lamborghini Murciélago uit het paviljoen verdwijnt. Hij komt overigens aan de andere kant, buiten, weer tevoorschijn.

Het belangrijkste paviljoen is echter dat van het museum. Het draagt de naam Zeithaus en telt zo’n 250 auto’s die behoren tot de collectie van de Volkswagen Group, maar toont ook diverse niet VW-gerelateerde merken en auto’s, zoals een Cord 812, een Alvis uit 1928 of een Cadillac 452 uit 1931. Het gebouw is ingedeeld in twee helften. De ene helft heeft een glazen pui en boven de auto’s hangen allerlei spiegels, waardoor de auto’s op diverse manieren en met veel licht bekeken kunnen worden. De andere kant van het gebouw is een afgesloten geheel zonder ramen met een donkere achtergrond. De meeste auto’s staan opgesteld op podia waarop informatie over de auto’s en zijn ontwerpers staat vermeld. De auto’s die in beide helften getoond worden kunnen wisselen, dat wil zeggen het is geen expositie die altijd zo terug te vinden is. Ook worden er tijdelijke exposities gehouden.

 

Het complex Autostadt trekt sinds de opening in 2000 jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers. Het complex kostte ruim 435 miljoen euro en meer dan 400 architecten droegen hun steentje aan het ontwerp bij. Dat valt te zien, want het park om de paviljoens heen is prachtig en bij goed weer een heerlijke plek om te genieten. In de winter krijgt dit park een winteraankleding en worden er allerlei winter gerelateerde zaken georganiseerd en gepresenteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam: Autostadt Wolfsburg

Waar: Stadtbrücke, 38440 Wolfsburg (90 km ten oosten van Hannover)

Aantal auto’s (ongeveer): 250

Bijzonderheden: er staan een groot aantal originele modellen, waaronder een groot aantal uit de stal van VW.

De Bugatti 57 SC Atlantic die er te zien valt, is wellicht de mooiste van allemaal, maar helaas geen originele. Het betreft een zeer goed nagemaakte versie uit de jaren negentig van de vorige eeuw, door de Deen Erik Koux.

Openingstijden: dagelijks van 09.00-18.00 uur

Entreeprijs: € 15,- (bezoek aan VW-torens € 8,-)

Vriendelijkheid personeel: personeelsleden lopen rond; om vragen te beantwoorden, maar ook om te kijken of alles goed verloopt.

Parkeren: naast het Autostadt complex zijn diverse parkeerterreinen te vinden. Alle tegen betaling. Hoe dichterbij de ingang van het complex hoe duurder het uurtarief.

Complex: bestaat uit een hoofdgebouw met ingang en uitgang en een groot aantal paviljoens

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 460 km

Vanaf Brussel 570 km

Vanaf Maastricht 474 km

 

Eindoordeel:

In het Autostadt complex kan men gerust een gehele dag zoet zijn. Men kan er wandelen, een bioscoop bezoeken, genieten van de natuur en natuurlijk auto’s bekijken. Ook zijn er diverse winkeltjes en plekjes waar men wat eten of te drinken kan kopen. De auto’s die men in het Zeithaus kan zien, zijn tot in de puntjes gerestaureerd en verzorgd. De auto’s staan los in de ruimtes geparkeerd, zonder hinderlijke paaltjes met touwen. Het blijft dan natuurlijk wel de bedoeling dat we met onze handjes van de auto’s kunnen afblijven, maar helaas komt die boodschap niet altijd bij iedereen aan. De belangrijkste reden waarom andere musea juist wel die hinderlijke paaltjes met touwen hebben opgesteld.

 

https://www.autostadt.de/

Zeithaus Autostadt Wolfsburg
Autostadt Wolfsburg
Bugatti Veyron
Autostadt Wolfsburg
Autostadt Wolfsburg
Autostadt Wolfsburg
Skoda paviljoen; Autostadt Wolfsburg
Zeithaus Autostadt Wolfsburg
Messerschmitt KR 200 -1959
VW Typ 14 - Hebmüller - 1949
Bugatti 57 SC Atlantic - 1938
Autostadt Wolfsburg
Lancia Lambda- 1924
Autostadt Wolfsburg
Autostadt Wolfsburg
Cord 812 - 1937
Lamborghini Countach - 1975
Cord 812 - 1937
Bugatti Veyron engine
Oldsmobile Toronado - 1966
Autostadt Wolfsburg
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page