top of page

CALIFORNIA AUTOMOBILE MUSEUM

California Automobile Museum
California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento

Van alle op deze website besproken automusea is dit eigenlijk een buitenbeentje. Niet direct qua museum, maar vooral qua ligging. Alle andere musea namelijk liggen in Europa en zijn relatief eenvoudig binnen een aantal uren met de auto te bereiken. Dat is niet het geval voor wat betreft dit museum uit Sacramento, California, dat ik in augustus 2018 aandeed, toen ik als bezoeker in Monterey het concours van Pebble Beach bezocht. Vanaf Monterey ligt het museum zo’n 300 kilometer noordelijker. Een autotochtje van zo’n 3-4 uur.

De geschiedenis van dit museum startte in 1983 toen het werd opgericht als de California Vehicle Foundation. In 1986 werd het huidige pand betrokken en in 1987 werd het museum omgedoopt tot het Towe Ford Museum, een museum gewijd aan vooral Ford automobielen. In 1997 volgde een verdere naamsverandering (Towe Auto Museum), toen het museum naast Fords ook andere auto’s ging tentoonstellen. De naam van het huidige museum bestaat sinds 2008. Het museum wordt geleid door een stichting met als doel de geschiedenis van de automobiel en diens invloed op ons dagelijkse leven te bewaren, tentoon te stellen en te onderwijzen. Het museum moet het vooral van donaties hebben; zowel in geld als eventueel in voertuigen. Een deel van de verzameling kan ook eventueel worden gekocht. Zo was een van de tentoongestelde stukken waar mijn belangstelling naar uitging niet lang daarvoor van de hand gedaan (een Essex Terraplane uit 1933). Ook kunnen bezoekers een auto adopteren door middel van een jaarlijkse gift, die ligt tussen de $100,- en $1000,- Daarvoor wordt de naam van degene die adopteert vermeld bij alles wat met de auto te maken heeft; op de website, bij het bordje e.d.

Van de 150 voertuigen die het museum toont is 40% eigendom. De rest behoort toe aan privé eigenaren die hun voertuig er op leenbasis hebben gestald. De voertuigen die worden getoond dienen op de een of andere manier op de wegen (of circuits) van Californië gereden te hebben. Er staan ook een aantal raceauto’s.

Verder houdt het museum ook tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik er was, was er een tijdelijke tentoonstelling van omgebouwde muscle cars. Op moment van schrijven was er een tentoonstelling over auto’s en kamperen aan de gang en in het voorjaar van 2019 is er een aantal maanden een tijdelijks expositie over kleine auto’s, zoals de Messerschmitt en de BMW-Isetta.

Naam: California Automobile Museum

Waar: 2200 Front Street, Sacramento, CA 95818, U.S.A.

Aantal auto’s (ongeveer): 150

Bijzonderheden: in het museum staan een aantal auto’s die niet alleen mogen worden aangeraakt, maar waarin de bezoeker van het museum ook plaats mag nemen.

Openingstijden: wo-ma van 10.00 – 17.00 uur; dinsdag gesloten

Entreeprijs: $ 10,-

Vriendelijkheid personeel: er lopen vrijwilligers rond, zogenaamde ‘docents’ die de bezoekers, wanneer zij daarvoor openstaan, hele verhalen over de collectie kunnen vertellen. Deze worden speciaal voor dit werk getraind.

Parkeren: men kan voor het gebouw gratis parkeren

Gebouw: het huidige gebouw is een oude loods die in 1986 werd betrokken. Deze beslaat een ruimte van 6.700 m²

Hoe lang reizen:

Vanaf San Francisco 140 km

Vanaf Los Angeles 616 km

Vanaf Monterey 299 km

 

Eindoordeel:

Van tevoren had ik me ingelezen en wist ik welke auto’s ik ongeveer kon verwachten in het museum te Sacramento. Op de website staat namelijk altijd een lijst met de namen van die auto’s. Helaas was die lijst in augustus van 2018 niet meer correct, want de al genoemde Essex Terraplane was verkocht. Dat doet echter niets af aan het feit dat ik in het museum een groot aantal andere interessante auto’s heb mogen zien die je niet zo snel in Europese musea zult tegenkomen, waaronder een Stutz uit 1929 (alleen jammer dat ze de prachtige mascotte die voorop de motorkap hoort te staan in de kluis hebben liggen, omdat men bang is voor diefstal). Het betreft dan vooral Amerikaanse automobielen. Dat neemt niet weg dat er in dit museum ook ‘usual suspects’ te vinden zijn, zoals de DeLorean en de Lamborghini Countach. Fotograferen met een statief was eigenlijk niet gewenst, maar was na uitleg over de verre trip die ik gemaakt had toch mogelijk. Vooral ook omdat het vrij rustig was. In Amerikaanse musea kan echter anders tegen fotograferen worden aangekeken, dan in Europese. Zo was fotograferen met statief in het halverwege gelegen Blackhawk Museum niet mogelijk. En gezien de donkere zaal waarin de auto’s daar staan opgesteld, heb ik dat museum toen maar links laten liggen.

In Sacramento was het de dag dat ik er was ruim 30 graden, maar in de loods was het aangenaam vertoeven. Ik kan me echter voorstellen, dat het op een winterdag best wel koud kan zijn. Als u al in Sacramento of in de buurt daarvan bent, dan is dit museum een bezoekje waard. Overigens is de lijst van aanwezige auto’s inmiddels aangepast en de Essex Terraplane van die lijst verdwenen. Gebruik de lijst dan ook eventueel als een uitgangspunt van wat u allemaal kunt gaan zien. Of laat u gewoonweg verrassen door het aanbod van dat moment.

https://www.calautomuseum.org/

California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento
DeSoto CK Phaeton - 1930
Lincoln KB 255 Sedan - 1933
Hirohata Mercury Recreation 1951
California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento
California Automobile Museum - Sacramento
Stutz Model M Sedan - 1929
Chrysler Imperial Airflow Sedan - 1935
Metropolitan 1500 - 1960
Mercedes-Benz 450 SL - 1977
Star Streak Custom Motorhome - 1978
California Automobile Museum - Sacramento
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page