BRAZZELTAG TECHNIKMUSEUM
SPEYER 2019
Het Britse Goodwood in het klein, zo kan de Brazzeltag in het Duitse Speyer misschien wel het beste omschreven worden. Twee dagen per jaar namelijk is het buitenterrein van het Technik Museum Speyer omgebouwd tot een circuit waar alles wat een motor heeft aan het publiek voorgesteld kan worden, van militaire voertuigen, dragsters, klassieke Bentley's en Bugatti's, moderne klassiekers zoals Golfjes, Kevers, Capri's, 2CV'tjes, klassieke racemonsters, American Dreamcars, Ferrari's, Lamborghini's, auto's uit de jaren 20 en vroeger, een Kawasaki stuntshow tot nog veel meer. Het gehele buitenterrein van het museum stond op 11 en 12 mei 2019 bomvol met zaken om te zien en te doen, terwijl een bezoekje aan het museum ook mogelijk was en in de entreeprijs van het evenement was inbegrepen. Kortom het was een groot feest, waarbij de zaterdag door de regen wat minder geslaagd was dan de zonnige zondag. Maar met ruim 12.000 bezoekers verspreid over twee dagen kan de organisatie tevreden terugkijken.
Hieronder een foto-impressie.
Laten we beginnen met uitleg te geven wat 'Brazzel' precies betekent (spreek uit 'Brat-sol'). Brazzeln is de term die in dit deel van Duitsland wordt gebruikt voor alles wat motorisch lawaai maakt. Dit jaar vond het familiefeest al voor het 8e maal plaats. Het Technik Museum Speyer wordt al uitvoerig besproken in de Classic Car Museums sectie,
maar hierboven een drietal foto's van de binnenkant van de twee grote hallen, waarin zich een groot aantal museumstukken bevinden. (L/R) is de Ruimtevaarthal en (M) is de Lille hal te zien.
Het festival zelf vond echter grotendeels buiten plaats, waarbij het publiek tussendoor een groot aantal van de daar opgestelde vliegtuigen, boten en meer van binnen en buiten kon bezichtigen. Op het terrein waren verder twee circuits ingericht. Een voor de auto's (Brazzelparcours) en een voor de motoren en tractoren (Brazzelarena).
Om en bij de diverse attracties waren standjes met koopwaar en auto's geplaatst.
Vanaf 10.00 uur konden de bezoekers elk half uur auto's op het parcours voorbij zien komen. Dat begon met wat vrij rijden, waarbij jong en oud klassiek gezamenlijk te zien waren, zoals deze antieke brandweerwagen gevolgd door een Jeep of een VW T1 uit 1966 in opvallende kleuren. De auto's werden alvast warm gereden voor het spektakel dat later die dag nog zou gaan volgen.
Meestal werd er zo'n 10-15 minuten gereden, waarna het circuit weer even 15 minuten dicht ging en de bezoekers het circuit konden oversteken. Dat was de tijd om bijvoorbeeld de her en der uitgestalde klassiekers te gaan bekijken, zoals deze Ford Thunderbird uit 1966 en Ford Fairlane 500 uit 1959; of de fraaie chopper motoren.
Om 10.30 uur was het de beurt aan Museum & Friends, waar auto's uit het museum en auto's van vrienden van het museum over het circuit werden bewogen. We zien onder andere Bentley's en een Mercedes-Simplex uit 1903.
(L/R) Nog twee Museum & Friends deelnemers: Mercedes Spezialrennwagen - 1929 en Audi Quattro Rally uit 1984. Later die dag zou een groot aantal van deze auto’s nogmaals te zien zijn. (M) een aantal Amerikaanse auto's die even later op het circuit in actie zouden komen, maar op dat moment was ik rond aan het kijken in het paddock.
Tussen de ritten door werd het publiek vermaakt door entertainment en muziek, maar ook door overkomende historische vliegtuigen die vanaf City Airport Mannheim waren gestart en op gezette tijden laag boven het festivalterrein vlogen. En bij de duikboot stonden de gehele dag lange wachtrijen om dit gevaarte van binnen, met uitleg van een gids, te kunnen gaan bekijken.
Tijd om naar het paddock te gaan. Terwijl ik daar foto's neem, maken de al genoemde Amerikaanse auto's, een aantal bromfietsen, VW Golfjes, Ford Capri's, VW Kevers, 2CV's en een School Bus Dragster het circuit onveilig.
Alle zich in het paddock bevindende auto's zijn minimaal op een van de twee dagen in actie gekomen.
Zo ook deze American LaFrance uit 1917 (M), die vooral opvalt door zijn verschijning. Op het circuit behoorde hij niet tot de snelste. Die eer was voor een paar andere automobielen weggelegd.
Dé publiekstrekkers van de Brazzeltag waren zonder twijfel Brutus en Mavis. We zien ze hier stilstaand in het paddock, maar zo meteen wat actiebeelden van deze letterlijke racemonsters. In het paddock mochten bezoekers ook plaatsnemen achter het stuur van sommige auto's. In dit geval van Brutus.
​
(L) Mercedes-Benz 15/70/100 Open Tourer - 1925. (M) Maybach Spezialrennwagen - 1920.
(R) Sommige bezoekers waren speciaal gekleed. Hier met een American LaFrance Funkenblitz uit 1908.
(L) Motor van een Mercedes-Benz SSKL uit 1931. (M) Ook antieke legervoertuigen waren in actie te zien.
(R) Motor van een De Dion Bouton GP - 1908. Straks nog wat meer beelden uit het paddock.
Het was namelijk bijna 13.00 uur geworden. Het tijdstip waarop drie racemonsters in actie te zien waren.
Het publiek stroomde al snel naar de diverse vrije plekjes langs de ongeveer 400 meter lange baan om een en ander goed te kunnen zien. Als eerste was de Maybach Spezielrennwagen uit 1920 op de baan. 23 liter motor, 300 pk. Daarna volgde een auto die ik helaas niet thuis heb kunnen brengen. Vervolgens was het de beurt aan Brutus
(American LaFrance chassis uit 1907 met 12 cilinder, 47liter BMW vliegmotor die 740 pk levert).
En last but not least de vuurspuwende Mavis van Chris Williams, met dochter Rachael in de Hardy Special III uit 1933. Meer informatie over Mavis vindt u wat verderop.
Na al dat luide gebrazzel was het tijd voor het rustigere werk. Klassieke auto's van voor 1930 kwamen op de baan, de zogenaamde 'vorkriegsbrazzler'. We zien de Mercedes Grand Prix 4,5l uit 1914 (L), de Mercedes-Benz 630K uit 1926 (M) en de De Dion Bouton GP uit 1908 (R).
(L) Mercedes-Benz Rennwagen - 1929. (R) Nogmaals de Mercedes Grand Prix 4,5l uit 1914.
(M) Vervolgens kwamen de 'Geschwindigkeitsmeister', moderne sportwagens, op de baan, maar meer dan twee Ferrari's (hier de F430 uit 2008), een Porsche 911 en een KTM was er niet te zien.
De drie Lamborghini's die 's morgens nog in het paddock stonden en die ook waren aangekondigd,
waren inmiddels vertrokken en zijn die dag niet meer terug gezien.
Na al dit geweld op de baan werd het weer tijd om een rondje te lopen.
Zo kwamen we deze Tatra T87 603 uit 1950 tegen (M).
Net als deze tractoren die later in de arena in actie kwamen (L).
Bezoekers konden ook deze Transall van binnen bekijken met uitleg van een gids (R).
Het werd ook tijd om eens de oldtimerparkeerplaats te bezoeken, om te zien wat voor speciaals daar allemaal te zien was. Welnu, onder meer de volgende auto's:
(L) Puma GTE - 1976. (M) VW Artz Sciwago - 1978. (R) Tempo Hanseat - 1951.
De Sciwago is een stationwagon uitvoering van de VW Scirocco en een ontwerp van Günter Artz, eigenaar van een VW dealerpunt te Hannover. Het was niet zijn enige creatie, maar van dit type zijn er zo’n 52 gebouwd, waarvan er nog maar een paar bestaan. Dit exemplaar werd onlangs gerestaureerd en krijgt nog een nieuwe laklaag.
(L) Opel Kapitän - 1939. (M) BMW 502 - 1954. (R) Ford Fairlane 500 - 1957.
(L) Pontiac Trans Am Targa V8 - 1995. (M) Opel Manta 1600 S - 1972. (R) Renault 4 - 1982.
We lopen weer richting het paddock, waar een Dragster en een Kawasaki Stunt team het publiek in de tussentijd hebben vermaakt. Net als wat militaire voertuigen, waaronder dit klassieke rupsvoertuig,
dat op het punt staat om het circuit te verlaten (R).
(L) Lanz Eibulldog, een klassieke tractor uit 1940. (M) Pro-Mod voertuig, dat ook enorm kan 'Brazzeln'.
(L) Dashboard van de Mercedes 40/50 uit 1905. (M) Mercedes-Benz SSKL – 1931.
(R) Dashboard van de Mercedes-Benz Rennwagen uit 1929.
(L) Een opgevoerde Vespa, met maar liefst vijf motoren. (M) Dashboard van de Hardy Special III uit 1933.
(R) Blitzen-Benz uit 1909 naast de Maybach Spezialrennwagen uit 1920.
Om 16.00 uur die zondag kwamen de ‘Hubraum Giganten’, de racemonsters, nogmaals de baan op. Te zien waren opnieuw Brutus en vanzelfsprekend ook Mavis. Mavis is een door Chris Williams uit het VK gebouwde racewagen op het chassis van een Bentley uit 1930. De auto kreeg een V12 Packard motor uit de 2e Wereldoorlog die ooit in een boot lag, de 4M-2500, met een inhoud van 42 liter. De motor levert zo’n 1500 pk. Het voertuig heeft twee benzinetanks van elk 245 liter. Het verbruik ligt bij 4,5 liter per 15 seconden. Een rondje rond het circuit van Speyer kostte dus ongeveer 10 liter brandstof. Maar spectaculair om te zien was het zeker.
(L) Maybach Spezialrennwagen - 1920. (M) De toerenteller van het mij onbekende blauwe klassieke racemonster. Een teller die de 28.000 toeren kan aantikken. (R) Mercedes-Benz 15/70/100 Open Tourer - 1925.
(L)Maybach Spezialrennwagen - 1920 (M) Hardy Special III - 1933. (R) Blitzen-Benz - 1909.
​
Overigens kunnen Brutus & Mavis (en Hardy) ook in actie worden gezien op film:
​
De auto van het evenement is deze keer een auto die niet specifiek bij de Brazzeltag hoort, maar meer bij het Technik Museum Speyer zelf. De auto is namelijk al sinds een groot aantal jaren te vinden onder het Buran ruimtevaartuig in de ruimtevaarthal. Het is de Mercedes 500K met carrosserie van de befaamde carrosseriebouwer Erdmann & Rossi uit Berlijn.
De auto kent een woelige geschiedenis. De auto werd in 1935 besteld door koning Ghazi I van Irak, die een voorbeeld van een gestroomlijnde Mercedes eerder dat jaar op een autotentoonstelling in Berlijn had gezien op de stand van Erdmann & Rossi. Het bedrijf ging met de opdracht aan de slag en drie maanden later ging de auto op de boot naar Irak. Ghazi kon slechts drie jaren van zijn Mercedes genieten, want hij kwam in 1939 bij een verkeersongeval om het leven. De auto werd daarop eigendom van Ghazi's zoon Faisal II, die toen echter pas vier jaren oud was. Begin jaren 50 liet hij de auto overspuiten en kreeg deze een donkerblauw/gele kleur.
Ook Faisal kon niet echt lang van zijn pronkstuk genieten.
Hij werd in 1958 op 23-jarige leeftijd bij een coup doodgeschoten.
De auto werd vervolgens door de militaire regeringen die volgden intensief gebruikt c.q. misbruikt.
In 1968 werd de auto eigendom van Saddam Hoessein, toen deze de macht in Irak naar zich toegreep.
In 1990 gaf Hoessein de auto in ruil voor een andere klassieke Mercedes cadeau aan koning Hussein van Jordanië. Deze liet de auto vervolgens in Duitsland restaureren, waarbij de auto weer zijn originele zilveren kleur kreeg.
Drie jaren nam die restauratie in beslag en in 1998 besloot koning Hussein om de auto terug te geven aan Saddam Hoessein. De auto overleefde vervolgens de bombardementen van de Amerikanen en tevens het einde van het regime van Saddam Hoessein. Hij stond veilig geparkeerd in een diepe ondergrondse parkeergarage.
De dag eindigde met een parachutelanding van de 67-jarige Duitse politicus en ex- olympisch turner Eberhard Gienger. De sprong had eigenlijk al op de zaterdag moeten plaatsvinden, maar vanwege het mindere weer van die dag was deze verplaatst naar de zondag. Gienger landde precies op de plek waar hij had moeten landen. Chapeau!
Al met al kan ik het bezoek aan de Brazzeltag geslaagd noemen. Het valt vanzelfsprekend niet te vergelijken met een Concours. De Brazzeltag is een familiefestijn, waar jong en oud, arm en rijk gemengd door elkaar heen lopen en genieten van alles wat er het publiek wordt geboden. Voor eenieder die eens iets nieuws wil uitproberen op oldtimergebied kan ik de editie #9 van 2020 van harte aanbevelen. Deze vindt dan plaats op 9 en 10 mei.
(L) Lamborghini Aventador. (M) De nieuwste aanwinst van het museum: de Colani MediaMarkt truck.
​Begin mei werd de MediaMarkt truck aan het museum overhandigd, nadat deze sinds 2013 ruim 500.000 kilometer had afgelegd en diverse evenementen als virtual reality truck had bijgewoond. De vrachtauto, ontworpen door Luigi Colani, is 18,50m lang, 23 ton zwaar en heeft een vermogen van 380 pk.