top of page

AUTOWORLD

BRUSSEL

Autoworld Brussel
Autoworld Brussel
Autoworld Brussel

De vaste collectie auto’s die in Brussel te bewonderen valt wordt grotendeels gevormd door twee voormalige collecties; die van verzamelaars Ghislain Mahy (autoverkoper – 1907-1999) en Charly de Pauw (projectontwikkelaar – 1920-1984). Deze collecties staan sinds 1986 tezamen in het Wereldpaleis dat deel uitmaakt van het Jubelpark in de Belgische hoofdstad. Mahy verzamelde in zijn leven ruim 1000 automobielen die onder de naam Mahymobiles ruim een halve eeuw opgeslagen stonden in het Wintercircus te Gent. Zo’n 230 auto’s werden in 1986 overgeheveld naar het Autoworld. De overige auto’s zijn te zien in een museum dat sinds 2000 te vinden is in Leuze-en-Hainaut. Meer informatie over dat museum vindt u elders in de automusea sectie.

De collectie die getoond wordt in Brussel is zeer de moeite van het bekijken waard. Ze staat chronologisch opgesteld en toont auto’s van het einde van de 19e eeuw tot aan het begin van de 21e eeuw. Behalve auto’s zijn er ook motorfietsen, sportauto’s, koetsen en vrachtauto’s te zien. Onder de auto’s zijn ook een groot aantal Belgische merken te vinden, zoals Minerva, FN, Imperia, Belga-Rise en Excelsior.

In tegenstelling tot vergelijkbare Franse automusea als die in Reims en Lyon is dit automuseum voor het grootste gedeelte steeds met zijn tijd mee gegaan. Onlangs nog kreeg de shop en het restaurant een opknapbeurt, maar ook binnen in het museum wordt alles netjes onderhouden en waar nodig worden zaken vervangen of aangevuld. De hal waarin de auto’s staan geeft een enorme indruk van ruimte, waardoor je het idee hebt met een veel groter museum te maken te hebben, dan dat het in werkelijkheid is. De collectie is vast, maar kan hier en daar op detailniveau aangepast worden. Bijvoorbeeld om een auto opnieuw te laten restaureren, waarbij een ander voertuig diens plaats inneemt.

Naam: Autoworld Brussel

Waar: Jubelpark 11, 1000 Brussel, België

Aantal auto’s (ongeveer): 260

Bijzonderheden: naast de vaste collectie is er steevast een tijdelijke collectie die elke paar weken wisselt. Soms wordt daarbij alleen tentoongesteld in de grote hal op de begane grond, maar soms ook wordt daarbij een deel van de 2e verdieping gebruikt. Alleen al om die tijdelijke expositie te zien, is een bezoek aan Autoworld de moeite waard. In 2019 staan er exposities gepland van Woodstock, 50 jaar Mini, 100 jaar Bentley, 100 jaar Citroën en 100 jaar Zagato. Kijk op de website van het museum om de tijdelijke expositie van dit moment te weten te komen.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 17.00 uur; za-zo tot 18.00 uur

Entreeprijs: € 12,-

Vriendelijkheid personeel: niets op aan te merken

Parkeren: men kan direct voor het gebouw gratis parkeren. Bij grote drukte kan deze parkeerplaats echter vol zijn (er zijn nog een aantal musea in het Jubelpark gevestigd), waardoor men eventueel moet uitwijken naar de straten van Brussel zelf. Daar dient men wel betaald te parkeren.

Gebouw: het automuseum bevindt zich in de 8.000 m² grote zuidelijke hal die in 1888 tezamen met een noordelijke hal werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling van dat jaar. Na diverse bestemmingen tussen 1890 en 1984 werd het gebouw in 1984 en 1985 opgeknapt om er vanaf 1986 het huidige automuseum in te huisvesten.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 209 km

Vanaf Brussel 5 km

Vanaf Maastricht 109 km

 

Eindoordeel:

Dit is een mooi verzorgd museum dat zeer de moeite van het bekijken waard is. Er zijn fraaie automobielen te zien, waaronder enkele Minerva’s. Een punt van kritiek kan eventueel de informatievoorziening zijn. Bij elke auto staat weliswaar een klein bordje met wat informatie, maar in de huidige tijd, zou het misschien handig zijn, om dit te laten plaatsvinden via (meer) informatie via de smartphone. Of maak er op sommige plekken wat interactiefs van.

Let op dat de stad Brussel op dit moment alleen maar met de auto bezocht mag worden, indien men voor dit voertuig een, overigens gratis, registratie heeft aangevraagd. Zonder een dergelijke registratie loopt men het risico op een boete. En bezit u een vervuilende (diesel) auto, dan mag u Brussel überhaupt niet in.

https://www.autoworld.be/onthaal

Autoworld Brussel
Autoworld Brussel
Autoworld Brussel
Alva Type C13 - 1913
Austin Seven Swallow - 1931
Delage Type CO - 1920
Shelby Cobra 427 Roadster - 1965
Studebaker Hawk - 1961
Lamborghini Espada - 1970
Autoworld Brussel - Bugatti
Delahaye - Cord
Autoworld Brussel
Avions-Voisin Type C-14 - 1929
FN 1300 S Sport - 1925
Messerschmitt KR 200 - 1964
Minerva 26HP Type X Torpedo - 1911
Minerva Type AE Faux Cabriolet - 1929
Fiat Type 514 MM - 1931
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page