top of page

TECHNIK MUSEUM SINSHEIM

Technikmuseum Sinsheim
Technikmuseum Sinsheim
Technikmuseum Sinsheim

Het Technik Museum in Sinsheim, Duitsland, werd in 1981 geopend. Het museum toont bijna 3000 verschillende museumstukken op zo’n 50.000 m², buiten en binnen. In de loop der tijd heeft het museum zich ontwikkeld tot een van de grootste techniekmusea ter wereld. Er worden dan ook niet alleen oldtimers getoond, maar alles wat op de een of andere manier met wielen of door motoren wordt voortbewogen. Zoals vliegtuigen, tanks, treinen, Formule 1 wagens, helikopters, fietsen, maar ook niet zich voortbewegende zaken, zoals orgels. Het museum wordt gerund door een stichting en is geheel afhankelijk van entreegelden en giften. Het museum trekt zo’n miljoen bezoekers per jaar.

Initiator van het museum was de Duitse uitvinder en constructeur Eberhard Layher (1921-2012). Onder zijn leiding zag het museum in 1981 het levenslicht.

De autocollectie is momenteel in twee hallen te vinden. De hoofdcollectie bevat een groot aantal bekende en minder bekende voertuigen, van voornamelijk Duitse makelij, maar er zijn ook diverse auto’s uit andere landen te vinden. In het hoofdgebouw bijvoorbeeld is zelfs een hele collectie Amerikaanse auto’s te zien onder de naam ‘American Dream Cars’. Verder telt het museum zo’n 200 motorfietsen, 27 locomotieven, zo’n 50 vliegtuigen, maar ook tanks en andere militaire zaken en de al genoemde orgels.

In 2019 wordt het museum uitgebreid met een nieuwe hal. Hierdoor is het mogelijk om meer tijdelijke exposities te houden, bijvoorbeeld gewijd aan een enkel automerk. Ook zal er via het dak van deze nieuwe hal een directe en betere toegang zijn tot de Concorde en de Tupolev, de twee topstukken. Via een lift zal dat dak bereikbaar worden, waardoor personen die minder goed ter been zijn, beide vliegtuigen ook vanaf het dak kunnen bezichtigen. Op dit moment is dat via de huidige toegangsroute niet mogelijk.

Naam: Technikmuseum Sinsheim

Waar: Eberhard-Layher-Straße 1, 74889 Sinsheim, Duitsland (85 km ten noorden van Stuttgart en 125 km zuidelijk van Frankfurt).

Aantal auto’s (ongeveer): 300

Bijzonderheden: de topstukken van het museum zijn geen auto’s, maar twee vliegtuigen. Een Concorde en een Tupolev. Beide staan bovenop het dak van het museumgebouw en kunnen vanaf de hal met oldtimers via trappen bereikt worden.

Openingstijden: dagelijks van 09.00 – 18.00 uur

Entreeprijs: € 16,-

Vriendelijkheid personeel: er lopen vrijwilligers rond die met alle liefde uitleg geven over de diverse museumstukken

Parkeren: men kan gratis voor en bij het complex parkeren

Gebouw: het complex bestaat op dit moment nog uit twee grote hallen. In beide hallen zijn oldtimers te vinden, maar het overgrote deel van de autocollectie is te vinden in de hal tegenover het hoofdgebouw. De vliegtuigen bevinden zich voor het overgrote deel buiten, op de beide hallen, maar ook op het terrein zelf. Veel van die vliegtuigen kunnen betreden en van binnen bekeken worden.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 536 km

Vanaf Brussel 475 km

Vanaf Maastricht 365 km

 

 

Eindoordeel:

Het Technik Museum Sinsheim is meer dan alleen een automuseum. De auto’s die in de twee hallen te vinden zijn, zijn interessant, hoewel echte topstukken ontbreken. Verwacht ook geen museum waar alles perfect naast elkaar staat. In dit museum is het qua aankleding en entourage gezellig druk. Een echte logica is er in de opstelling ook niet direct te vinden. Het kan dan ook gebeuren, dat een MG uit de jaren 50 naast een Bugatti uit de jaren 30 te vinden is en een sportwagen uit de jaren 90 (Vector) tegenover een Duesenberg en een Maybach uit de jaren dertig staat.

Een bezoek aan dit museum is echter meer dan alleen auto’s kijken. Er zijn vliegtuigen, tanks en helikopters te zien en vele van die objecten kunnen ook van binnen bekeken worden. Een bezoek kan ook gecombineerd worden met de IMAX-bioscoop die aan het complex verbonden is. Er zijn hiervoor speciale combikaartjes beschikbaar. Tenslotte kan men met korting ook een duokaart kopen voor toegang tot dit museum en het zustermuseum in Speyer. Meer over dat museum elders op deze website.

https://sinsheim.technik-museum.de/nl/

Technikmuseum Sinsheim
Technikmuseum Sinsheim
Technikmuseum Sinsheim
Vector W8 - 1992
Bugatti Type 57 1938
Mercedes-Benz S 1929 Erdmann & Rossi
Technikmuseum Sinsheim
VW T1 - 1966
Technikmuseum Sinsheim
Cord 812 - 1937 - Ford T
Amphicar 770
Maybach Zeppelin DS7 Erdmann & Rossi - 1930
Alfa Romeo Aerospider - 1935
Technikmuseum Sinsheim
Technikmuseum Sinsheim
Duesenberg Straight 8 Sedan - 1934
Chrysler New Yorker De Luxe Convertible - 1954
Tyrrell F1 - 1975
Lamborghini Countach LP 500S 1986
Technikmuseum Sinsheim
Jordan 911 F1 - 1991
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page