top of page

FAHRZEUGMUSEUM SUHL

FAHRZEUGMUSEUM SUHL
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
FAHRZEUGMUSEUM SUHL

Het Fahrzeugmuseum Suhl is in feite de geschiedenis van de plaatselijke Simson fabriek en de regionale auto-industrie. Wat we er dan ook aantreffen zijn vooral motoren, fietsen, kinderwagens en een 25tal auto’s waaronder een viertal van het merk Simson. Simson is een Duits bedrijf dat in 1856 door de broers Löb en Moses Simson in Suhl werd opgericht als staalfabriek. Het bedrijf fabriceerde in zijn bestaan wapens, kinderwagens, fietsen, brom- en motorfietsen en auto's. De eerste auto verscheen in 1911 en de productie duurde tot 1934, maar deze stond altijd in de schaduw van de wapenproductie.

Na de Tweede Wereldoorlog - de originele eigenaren waren als Joden overigens al in 1935 hun eigendom kwijtgeraakt - stond de fabriek op Oost-Duits grondgebied. Op last van de Sovjet-Unie startte het bedrijf weer met de productie van lichte geweren, fietsen, kinderwagens en motorfietsen. De productie van motorfietsen zou tot 2003 duren. Op 28 juni 2002 ging het bedrijf failliet. Het museum werd in april van 2007 geopend.

Aan auto’s zien we in het museum een viertal originele en gerestaureerde Simson voertuigen. Daarnaast staan er auto’s die in het nabijgelegen Eisenach geproduceerd zijn. Zoals de vooroorlogse Dixi en BMW-Dixi en de naoorlogse EMW, Wartburg en zelfs een Oost-Duitse sportwagen, de Melkus uit 1975. Opvallend buitenbeentje is een Opel uit 1909 die destijds werd gebruikt door de plaatselijke arts en een elektrische auto uit 1991, de Hotzenblitz genaamd, die echter het stadium van conceptcar niet voorbij is gekomen. Ook is er een gedeelte gewijd aan de uit Suhl afkomstige autocoureur Paul Greifzu die in 1952 verongelukte.

Maar voor de rest is het vooral motoren wat de klok slaat. Liefhebbers daarvan kunnen hun hart in dit museum ophalen. Liefhebbers van alleen auto’s komen wat minder aan hun trekken.

Het is om die reden dan ook niet direct een museum dat als hoofddoel moet worden gezien, maar meer als een museum dat ‘erbij’ wordt bezocht. Het 1.100 m² grootte museum heb je binnen een uur wel gezien. Voor liefhebbers van de wapenproductie van Simson bevindt zich op loopafstand van het automuseum het Simson handwapenmuseum. Desgevraagd kan er een combi-ticket met korting gekocht worden.

Het museum is rolstoeltoegankelijk en heeft ook een kleine shop.

Naam: Fahrzeugmuseum Suhl

Waar: Friedrich-König-Straße 7, 98527 Suhl (70 km ten zuidwesten van Erfurt)

Aantal auto’s (ongeveer): 25

Bijzonderheden: een van de weinige musea die een Simson automobiel ten toon stellen.

Openingstijden: dagelijks van 10.00-18.00 uur

Entreeprijs: € 6,-

Vriendelijkheid personeel: niet van toepassing

Parkeren: onder het complex ligt een parkeergarage (betaald parkeren).

Gebouw: het museum ligt in een cultureel centrum met een bioscoop en enkele uitgaansgelegenheden.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 591 km

Vanaf Brussel 509 km

Vanaf Maastricht 482 km

 

Eindoordeel:

De echte autoliefhebber moet eigenlijk ook dit museum een keer in zijn leven bezocht hebben. Hij ziet dan namelijk enkele auto’s die hij nergens anders zal aantreffen. Voor de normale autoliefhebber of degene die af en toe een automuseum bezoekt echter, zal dit museum niet bovenaan het ‘to-do’ lijstje staan. Maar bent u in de buurt, dan is het bezoeken van dit museum zeker de moeite waard.

http://www.fahrzeug-museum-suhl.de/

FAHRZEUGMUSEUM SUHL
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
Melkus RS 1000 - 1975
Greifzu BMW Formel 2 - 1951
Hotzenblitz - 1991
Model Simson Supra Type S - 1927
Simson Supra Ri - 1928
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
EMW 340-2 - 1953
BMW's van voor WOII
Simson Supra A - 1932
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
Dixi DA1 - 1928
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
Simson Supra Ri - 1928
Wartburg 313-1 Sport-1957
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
BMW-Dixi
FAHRZEUGMUSEUM SUHL
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page