top of page

LOUWMAN
MUSEUM

Louwman Museum Den Haag
Louwman Museum Den Haag
Talbot-Lago T26 Grand Sport Coupe Saoutchhik - 1948

Het Louwman Museum in Den Haag is misschien wel het mooiste automuseum ter wereld. Natuurlijk is dat heel subjectief, want de meeste andere automusea heb ik nog nooit van binnen gezien, dus hoe kan ik dat dan zeggen? De collectie die in Den Haag is te vinden, is echter dusdanig en staat in zo'n prachtig gebouw, dat ik de stelling toch wel aandurf: dit is werkelijk het mooiste automuseum ter wereld!

De geschiedenis van dit museum begint in 1934 wanneer de Chrysler-autodealer Pieter Louwman een Dodge uit 1914 aanschaft. De eerste van een verzameling van ruim 250 automobielen is een feit. Deze auto kan overigens nog steeds in het museum bewonderd worden. De Louwmans gaan verder in de autobusiness en zijn onder meer dealer van de merken Toyota, Suzuki en Lexus. In de tussentijd breiden ze hun collectie oldtimers uit. Die eigen verzameling wordt in 1969 samengevoegd met die van Geerlig Riemer, die in 1930 het Instituut voor den Autohandel oprichtte en in Driebergen-Rijsbergen een eigen automuseum had. De huidige eigenaar, Evert Louwman, zoon van Pieter Louwman, opent in 1969 in Leidschendam het Nationaal Automobiel Museum. Een collectie die in 1981 naar Raamsdonkveer verhuist, waar het onder de naam Autotron bekend wordt.

In 2010 verhuist die collectie weer naar Zuid-Holland als in juli 2010 met de opening door koningin Beatrix de bouw van het nieuw complex in Den Haag wordt afgerond. In dat complex kan volgens een aangegeven route de geschiedenis van de auto bekeken worden. Deze route leidt langs vele zalen op drie etages en eindigt in het sfeervolle restaurant, dat de vorm heeft van een plein met aan weerszijden gevels van huizen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Vanzelfsprekend kunt u daar een hapje eten of iets drinken, maar u kunt ook het gebouw via de souvenirshop verlaten en bij mooi weer een kleine wandeling maken in het park rondom het gebouw.

Naam: Louwman Museum

Waar: Leidsestraatweg 57, 2594 BB Den Haag, Nederland

Aantal auto’s (ongeveer): 250

Bijzonderheden: de collectie heeft een groot aantal unieke exemplaren, waaronder een Humber die van Winston Churchill was en een Cadillac die aan Elvis Presley toebehoorde. Ook is er een James Bond Aston Martin te zien en een aantal concept cars. Vanzelfsprekend staan er ook een groot aantal auto's van Nederlandse makelij, zoals Spykers, Dafs en een Eysink. Verder zijn er unieke exemplaren te zien van de merken Duesenberg, DeDion-Bouton, Panhard & Levassor, Isotta-Fraschini, Hispano-Suiza, Cord, Toyota, Bugatti, Dodge, Marmon en Joswin om er maar een paar te noemen.

Openingstijden: Di-Zo van 10.00 – 17.00 uur

Entreeprijs: € 16,-

Vriendelijkheid personeel: er lopen diverse vrijwilligers rond die de bezoeker graag van informatie voorzien.

Parkeren: men kan tegen betaling onder het gebouw parkeren (€6,-).

Gebouw: ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves. Het bestaat uit drie etages en beslaat ruim 10.000 m² expositieruimte. Het fraaie gebouw wordt omgeven door een park met een grootte van zo'n 7.000 m².

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 58 km

Vanaf Brussel 181 km

Vanaf Maastricht 231 km

 

Eindoordeel:

In dit museum is van alles te zien en de kwaliteit aan auto's is ongekend. Het ene na het andere unieke museumstuk staat uitgestald in de vele zalen die het complex rijk is. De ene auto is nog mooier dan de andere. Er is van alles te vinden, auto's uit 16 verschillende landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Engeland, Amerika, Japan, Oostenrijk, Zweden, Nederland, België en Tsjechië. Auto's van bijna 100 verschillende merken van 1886 tot 2013; van personenauto's tot Formule 1 auto's; van concept cars tot showcars. En als er al een puntje van kritiek moet volgen, dan is het het feit dat de auto's wellicht te mooi zijn, te gerestaureerd. Een auto met lakschade, een lekke band of met een ontbrekend onderdeel, zoals wel eens te zien is in de meeste andere automusea, zul je hier niet aantreffen. Hier is alles tot in de puntjes verzorgd. Dat geldt ook voor de aankleding van het prachtige gebouw. Gedurende de tocht door het gebouw kom je als bezoeker ook vele andere zaken tegen, zoals schilderijen, beeldhouwwerken en autokunst. Kortom, dit is werkelijk een museum dat u gezien moet hebben. Houd rekening met een bezoektijd van ongeveer drie tot vier uren als u de gehele collectie op het gemak en goed wilt gaan bekijken. Dit museum doe je niet even tussendoor, maar hier trek je een hele dag voor uit.

https://www.louwmanmuseum.nl/

Grout 1904 steam engine
Stutz Bearcat - 1920
Lincoln Sedan Delivery Deco Liner - 2008
Sbarro Challenge I - 1985
Pininfarina X - 1960
Pegaso Z-102 Cúpula - 1952
Renault 22/24 Type DP Mühlbacher Town Car - 1913
Spyker C4 All-Weather Coupé - 1922
Suzuki CV-1 - 1981
Isotta-Fraschini Tipo 8A van Rijswijk Dual-Cowl Phaeton - 1925
Darracq 12-HP - 1904
Hispano-Suiza H6B Million-Guiet - 1924
Toyota 2000 GT - 1968
Joswin Town Car - 1922
Mercedes-Benz 500K Spezial Roadster - 1936
Jaguar XKSS - 1957
Duesenberg Model SJ Lagrande - 1935
Talbot-Lago T26 Grand Sport Coupé Chapron - 1949
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page