top of page

MAHYMOBILES

MUSÉE DE L'AUTO

Mahymobiles
Mahymobiles
Mahymobiles

Het verhaal van het museum van Mahymobiles is in feite het verhaal van  Ghislain Mahy. Ghislain Mahy wordt in 1907 te Gent geboren als zoon van een stoomketelbouwer. Mahy krijgt het gevoel voor de techniek van huis uit mee, maar ontwikkelt zelf ook gevoel voor het verkopen van zaken. In 1932 start hij met de verkoop van auto’s. In 1944 koopt hij een oude Ford T op. Het is het begin van zijn grote en uitzonderlijke verzameling oude auto’s, die zo’n 1000 exemplaren zou gaan bedragen.

Al in 1939, vlak voor de 2e Wereldoorlog, heeft Mahy plannen om een eigen werkplaats op te richten in het oude wintercircus te Gent. Door de oorlog lopen deze plannen echter grote vertraging op. Pas in 1954 opent Mahy er zijn eigen werkplaats annex opslagruimte. Veel van zijn voertuigen heeft hij zelf gerestaureerd; soms met de hulp van specialisten. Liefhebbers hadden inmiddels weet gekregen van wat Mahy allemaal in het Wintercircus aan het uitvoeren is en willen de collectie maar wat graag bezichtigen. Mahy gaat om die reden op zoek naar een geschikte locatie. Die wordt uiteindelijk in Houthalen gevonden, waar in 1970 een van de eerste echte automusea van Europa wordt geopend. Vanwege de oliecrisis in de jaren zeventig, teruglopende bezoekcijfers en de hoge kosten strandt dit project in 1986. Dat jaar verhuist ¼ deel van de collectie naar het nieuw te openen automuseum Autoworld te Brussel. De rest blijft tot 1997 staan in het Wintercircus te Gent.

De familie Mahy gaat in de tussentijd door met het zoeken naar een geschikte locatie om de overige auto’s tentoon te stellen. Vele steden en plekken in België werden bezocht en bekeken, maar blijken allemaal te duur om een goede exploitatie van een 2e automuseum in België te kunnen waarborgen. Uiteindelijk wordt in Leuze-en-Hainaut, in een vroegere textielfabriek, de juiste plek gevonden. In 2000 opent dit museum zijn deuren voor het publiek. Ruim 300 auto’s worden op 6.000 m², in zes zalen, tentoongesteld. Het geheel wordt beheerd door een Vereniging Zonder Winst, de vzw A.G.M. (Autocollectie Gh. Mahy), die sinds 1978 bestaat. Mahy zelf overlijdt in 1999.

Naam: Mahymobilies – Musée de l’Auto

Waar: Rue Ema 3, 7900 Leuze-en-Hainaut, België

Aantal auto’s (ongeveer): 300 (ruim 500 auto’s staan niet zichtbaar opgeslagen).

Bijzonderheden: Het museum ligt op een terrein van 5 hectare en de gebouwen beslaan een totale oppervlakte van 20.000 m²; 18 zalen in totaal. Slechts zes hiervan zijn voor het publiek toegankelijk. In een aantal van deze zalen zijn ongerestaureerde auto’s te vinden. Dit maakt het museum uniek, aangezien het het enige museum ter wereld is, waarin zowel gerestaureerde als ook niet gerestaureerde auto’s tentoon worden gesteld. Het geeft een heel andere kijk op het fenomeen automuseum.

Openingstijden: april, mei, juni en september: do en za 13.00 – 17.00 uur; zondag en feestdagen: 10.00 – 17.00 uur; juli & augustus: do-ma 10.00 – 17.00 uur

Entreeprijs: € 8,-

Vriendelijkheid personeel: personeel is graag bereid om alle vragen die er zijn te beantwoorden

Parkeren: men kan gratis parkeren op het terrein naast het complex.

Gebouw: een oude textielfabriek die eind vorige eeuw is omgebouwd tot museum. Het museum is bij die ombouw rolstoeltoegankelijk gemaakt.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 270 km

Vanaf Brussel 80 km

Vanaf Maastricht 195 km

Eindoordeel:

De beste automobielen die Ghislain Mahy had verzameld staan opgesteld in Autoworld te Brussel. In het museum te Leuze vinden we dan ook de daaropvolgende selectie. Je zou het oneerbiedig ook de tweede keus kunnen noemen. Wat dit museum dan ook vooral interessant maakt zijn niet zozeer de individuele museumstukken op zich, maar de wijze waarop Mahymobiles de auto’s presenteert. Hun beste museumstukken staan opgesteld in de grote Mahyzaal en hier zijn ondanks dat het ‘best of the rest’ is, een aantal mooie auto’s te vinden. Het meest indrukwekkende is echter het gedeelte waarin de niet gerestaureerde auto’s staan opgesteld. Hier wijkt dit museum af van elk ander museum en juist dat maakt Mahymobiles zo interessant. Elke liefhebber van klassieke automobielen dient dit museum dan ook zeker een keer bezocht te hebben.

https://www.mahymobiles.be/Mahymobiles/Home_NL.html

Talbot Weymann - 1927
Mahymobiles
Mahymobiles
Mahymobiles - entree
Mahymobiles
Mahymobiles
Renault Coupé de Ville - 1908
Mahymobiles
Mahymobiles
Plymouth Model U Roadster - 1930
Mahymobiles
Mahymobiles
Mahymobiles
Lincoln Zephyr - 1938
Mahymobiles
Chenard & Walcker Boattail - 1922
Cadillac 314 Phaeton - 1927
Mahymobiles
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page