top of page

IAA FRANKFURT

2019

Part 2

IAA 2019.jpg
IAA 2019 - Media
IAA 2019 - buitenterrein
BMW Alpina B3
Robo-Taxi Cube Continental

De 68e editie van de IAA Frankfurt trok ruim 560.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Van het evenement deden zo'n 7.800 journalisten uit 96 landen verslag. Voor de bezoekers viel er in de hallen en op het buitenterrein van alles te beleven. Zo waren er een aantal premières (waaronder de nieuwe BMW-Alpina B3), toonden automobielbedrijven hun (vaak) elektrische kijk op de toekomst met concept cars en modellen die op het punt staan om uitgebracht te worden en konden de bezoekers binnen, maar vooral ook buiten, kennismaken met die toekomst. Op een drietal terreinen konden de bezoekers elektrische modellen testen. Tevens kon er kennis gemaakt worden met het autonome personenvervoer van de toekomst,

via een ritje in een Robo-Taxi, de Cube van Continental.

Audi R8 Spyder
IAA 2019 - Audi A5 TDI Quattro

In deel 1 was er vooral oog voor wat er op oldtimergebied zoal te zien viel. In deel 2 richten we ons op de toekomst en vooral op wat er zoal aan concept cars op de IAA van 2019 te zien was. We doen dat op (vrijwel) alfabetische volgorde, te beginnen met Audi dat een grote stand had met aan de zijkanten een aantal opvallende showcreaties. We zien er hierboven twee, te weten van de Audi R8 Spyder en de Audi A5 TDI Quattro.

IAA 2019 - Audi
IAA 2019 - Audi TT

De stand van Audi was tezamen met die van Porsche en die van Mercedes-Benz het opvallendst en het meest spectaculair te noemen. Op de stand van Audi stonden ook een groot aantal e-tron concept cars die we hieronder nader voorstellen. We zien hierboven onder andere een groot bouwpakket van en met de Audi e-tron, de eerste elektrische Audi en de eerste Audi met virtuele achteruitkijkspiegels.

Audi AI:Race
Audi AI:Race

De Audi AI:Race werd onlangs tijdens het Concours van Pebble Beach aan de autowereld voorgesteld en is een plaatje om te zien. Het is een volledig elektrische sportauto met een bereik van 500 km en een accu die bij 800 volt binnen 15 minuten geladen kan worden. Over 0-100 km/h doet de AI:Race net iets meer dan 2 seconden en het maximale aantal pk dat kan worden behaald bedraagt 776.

Audi AI:CON
Audi AI:CON

Een andere Audi concept car is de AI:CON, een luxe sedan versie. Ook deze auto is volledig elektrisch (800 km range, 30 minuten laadtijd = 80%), maar het opvallendste is dat de auto autonoom rijdt en dus geen stuur en pedalen (meer) heeft. Ook zoekt de auto zelf het laadstation op. De verlichting bestaat voor en achter uit 3D pixels, waarmee ook gecommuniceerd kan worden met de andere weggebruikers.

Audi AI:TRAIL Quattro
Audi AI:ME

De grootste blikvanger op de Audi stand was de AI:TRAIL, die we links zien. Het is een terreinwagen die door vier elektromotoren wordt aangedreven en vierwielaandrijving heeft. De voorruit loopt tot voorbij de voorwielen, waardoor er een breed zicht op de weg is. De verlichting wordt verkregen via vijf rotorloze drones die voor de auto uit kunnen vliegen. De auto kan zowel autonoom als zelf worden gereden.

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van deze auto

Audi AI:ME
Audi AI:ME

Hierboven drie foto’s van de Audi AI:ME concept car. Deze stadsauto van de toekomst kan autonoom rijden, maar ook worden bestuurd. De auto heeft veel glas en op twee plaatsen in de auto (achterin aan de bovenkant en onder het dashboard) zijn planten te vinden om de interieurkwaliteit te verbeteren. Dankzij elektrochromatisch glas zijn de ramen te verduisteren, terwijl men binnenin een film bekijkt, terwijl de auto autonoom op de snelweg rijdt.

BMW Concept 4
BMW Concept 4

We zijn inmiddels bij BMW aangekomen dat ons drie concept cars toonde. We zien hierboven de Concept 4, een auto die voortborduurt op het succes van de 8-Serie, maar bij dit ontwerp ook werd geïnspireerd door klassiekers uit het verleden, zoals de 3.0 Csi. Informatie over wat er zich binnen en onder de motorkap bevindt geeft BMW nog niet.

De auto is op dit moment dan ook alleen nog maar een designstudie voor de nieuwe i4, die in 2021 wordt verwacht.

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van deze auto

BMW iNext
BMW Vision M Next

Links is de BMW iNext te zien. Een volledig elektrische en gedeeltelijk autonome SUV met een interieur dat volledig is aangepast aan de toekomst. De planning is dat de auto die hierop gebaseerd gaat worden in 2021 op de automarkt gaat verschijnen. Rechts staat de BMW Vision M Next die we ook al op het Concours Chantilly konden fotograferen.

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van de BMW iNext.

BMW Vision DC Roadster
BMW M8 Competition

Op de standvloer van BMW waren ook een paar motoren te vinden, waaronder deze BMW Vision DC Roadster.

De allereerste elektrische motorfiets van het merk uit München. De verwachting is dat een straatversie in 2023 op de markt gaat verschijnen.

Rechts zien we de gloednieuwe BMW M8 Competition (4.4l, V8, 625 pk, 305 km/h) in de Coupé versie.

Byton M-Byte
Byton M-Byte

China was op deze beurs met maar liefst drie merken present. Een daarvan was Byton dat de M-Byte aan het publiek voorstelde. Een auto die vooral opvalt door zijn immens grote scherm (1m22 breed) bovenop het dashboard, waarop zelfs e-mails kunnen worden gelezen (5G netwerk). De auto is elektrisch aangedreven en kan ook autonoom rijden, maar is voorlopig nog niet leverbaar in België en Nederland.

Carlsson Litermont
EDAG CityBot

We zien links de Carlsson Litermont; een getunede Mercedes-Benz S450 4Matic.

Carlsson is een Duits bedrijf uit Saarlouis dat gespecialiseerd is in het tunen van Mercedes-Benz en Smart auto’s.

EDAG CityBot
EDAG CityBot

Hierboven zien we drie foto’s van de EDAG CityBot. Een autonoom voertuig dat uit twee delen bestaat. Het voorste deel, met de vier wielen, kan los gekoppeld worden en een andere module gekoppeld krijgen. De bedoeling van deze stadsauto van de toekomst is dat deze robot-auto 24 uren per dag in de weer is. Bijvoorbeeld als taxi zoals hierboven, maar ook als vrachtauto, reinigingsdienst of pakketdienst. De auto kan ook praten en om die reden heeft de CityBot een ‘hoofd’ gekregen, zodat de mens weet waar hij tegen terug kan praten.

Hongqi E115
Hyundai 45

Hongqi is een tweede Chinese autobouwer die in Frankfurt wereldnieuws had. Links zien we de E115 Concept, een grote elektrische SUV die 600 kilometer ver moet kunnen rijden en in vier seconden optrekt van  0-100 km/h.

De voorkant heeft wel wat weg van Rolls-Royce,maar dat is niet verwonderlijk als men weet dat de auto mede is ontworpen door Gilles Taylor die ooit voor het Britse merk heeft gewerkt.

Hyundai 45
Hyundai 45

Het Zuid-Koreaanse Hyundai toonde ons de 45 Concept Car. 45, omdat het zoveel jaren geleden is dat de Pony in conceptvorm op de autosalon van Turijn aan het publiek werd gepresenteerd. Maar het cijfer 45 verwijst ook naar de hoekige vormen van de auto. Ook dit is een EV en de voorstoelen kunnen 180 graden gedraaid worden; handig om bij autonoom rijden of stilstaan met de passagiers achterin te praten.

Hongqi S9
Hongqi S9

Ditmaal geen aparte Auto van het Evenement, maar dit was in mijn ogen de meest interessante auto die op de IAA van 2019 te zien was: De Hongqi S9 hypercar. Een hybride sportwagen uit China die een 4,0l, V8 verbrandingsmotor met turbo koppelt aan een elektrische motor. Dat alles zorgt voor 1.400 pk en een acceleratie van 0-100 km/h in 1,9 seconden. De auto is goed voor een top van 400 km/h.

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van deze auto

Hongqi S9
Hongqi S9

De auto die stond tentoongesteld, was nog een concept car, maar de bedoeling is dat deze hypercar in 2020 of 2021 in productie gaat. De auto, met vleugeldeuren en een koolstofvezel carrosserie, gaat zo’n $2,2 miljoen kosten voor belastingen. De auto zal in een gelimiteerde oplage van 70 exemplaren gebouwd gaan worden.

Isdera Commendatore GT
Isdera Commendatore GT

Het Duitse Isdera bouwt al sinds 1981 op kleine schaal auto’s. Sommige daarvan kunnen al tot de oldtimers gerekend worden en zagen we bijvoorbeeld op de Techno Classica te Essen van dit jaar. We zien hierboven de Commendatore GT, een door twee elektromotoren aangedreven vierwielaangedreven sportauto (815 pk, 0-100: 3,7s, Top: 302 km/h).

Dit is exemplaar een van slechts twee gebouwde auto’s.

Land Rover Defender
Land Rover Defender

Een andere grote primeur op de IAA van 2019 was de nieuwe Land Rover Defender, die zowel binnen (in hal 3) als buiten op het beursterrein te zien viel. Via selfies (met prijzen) met de auto werd geprobeerd de auto via de Social Media van de bezoekers onder de aandacht te brengen en likes te vergaren. De auto zal vanaf begin 2020 te koop zijn en gaat iets meer dan € 100.000,- kosten. Voorwaar geen kattenpis!

Lamborghini Sián
Lamborghini Sián

Nog een primeur en een absolute publieksmagneet: de Lamborghini Sián. Een hybride die goed is voor 820 pk. De 63 op de achtervleugel geeft aan dat dit een van 63 te produceren exemplaren is (1963 is het jaar dat Lamborghini werd opgericht), waarbij elke Sián aangepast zal worden aan de wensen van zijn koper, waardoor elke Sián die gebouwd gaat worden dus uniek zal zijn. Prijs: meer dan €2 miljoen (voor belastingen).

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van deze auto

Lamborghini Huracán Evo Spyder
Lamborghini Huracán Evo Spyder

Ook te zien op de stand van Lamborghini was deze Lamborghini Huracán Evo Spyder.

De 1.542kg zware auto heeft een V10 krachtbron die goed is voor zo’n 640 pk. 0-100 km/h: 3,1 seconden.

Topsnelheid: 325 km/h. De auto is te koop voor net iets meer dan €200.000,- (voor belastingen).

Mercedes-Benz Vision Urbanetic
Mercedes-Benz Vision Urbanetic

We zijn inmiddels bij Mercedes-Benz aanbeland. Te zien was onder meer deze Mercedes-Benz Vision Urbanetic.

De toekomstvisie van Mercedes-Benz voor wat betreft het vervoer van personen en goederen. Carrosseriedelen kunnen automatisch en handmatig worden verwisseld. Deze autonoom rijdende bus heeft in het plafond een beeldscherm zitten met informatie voor de passagiers.

IAA 2019 - Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQ Silver ArrowQ Silver Arrow.jpg

Mercedes-Benz had de complete hal 2 ingericht en de bezoekers konden via een roltrap en trappen uitkomen op de grote vloer, waarbij ze op hun weg daarnaar toe hier en daar auto’s zagen staan, zoals de EQ Silver Arrow die vorig jaar rond deze tijd zijn debuut maakte op het Concours grasveld van Pebble Beach.

Mercedes-Benz Vision EQS
Mercedes-Benz Vision EQS

Op die grote vloer voerde Mercedes-Benz om de zoveel tijd een show op, waarbij auto's aan het publiek werden voorgesteld. Ster van dat scala aan Mercedes-Benz voertuigen was deze Mercedes-Benz Vision EQS.

Deze concept EV zit volgestopt met de nieuwste lichttechnologieën. Let bijvoorbeeld op de blauwe lichtjes

aan de voor- en achterkant die alle de vorm van de Mercedes ster hebben.

Mercedes-Benz Vision EQS
Mercedes-Benz Vision EQS

Voorin zitten 188 sterretjes verborgen en achterin zelfs 229. Ook in de binnenkant zit veel licht verstopt. Let bijvoorbeeld op de hoofdsteunen voor en achter. In het interieur van de auto zitten duurzame materialen verwerkt, zoals bijvoorbeeld plastic van gerecyclede PET-flessen. De Vision EQS wordt aangedreven door een elektromotor van 476 pk die goed is voor een actieradius van 700 km.

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van deze auto

 Mercedes-Benz 4-cilinder 2.0l Turbo benzine motor
Mercedes-Benz Automated Driving

Laatste der Mohikanen? Een 4-cilinder 2.0l Turbo benzinemotor van AMG-Mercedes.

Rechts zien we de Urban Automated Driving Mercedes-Benz S-klasse 450, waarmee het Duitse merk autonoom rijden uittest in samenwerking met Bosch. Ze doen dit in de straten van San José, Californië.

Mercedes-Benz User Experience
Mercedes-Benz User Experience

Op de vloer waarop de hedendaagse Mercedes-Benz voertuigen werden gepresenteerd waren ook twee Mercedes-Benz User Experience infotainmensystemen te vinden. Het is een manier om de Mercedes rijder (en in dit geval de bezoeker van de IAA) kennis te laten maken met een systeem, dat er voor moet zorgen dat de bestuurder minder snel wordt afgeleid tijdens het autorijden. Dankzij ingebouwde kunstmatige intelligentie is het systeem in staat om te leren.

IAA 2019 - Mercedes-Benz
Mini-Cooper S 10 Millionth car

Links een blik op een deel van de Mercedes-Benz arena in hal 2 van de IAA 2019.

Rechts zien we de 10 miljoenste Mini-Cooper die enige tijd geleden van de band liep in de fabriek te Oxford.

Zestig jaar nadat de eerste Mini in 1959 werd gebouwd.

Mini Cooper S Cabrio
Mini Cooper S Cabrio

Op de stand van Mini waren geen concept cars te vinden, maar wel deze fraaie Mini Cooper S Cabrio die sinds eind 2018 leverbaar is en onder meer gebouwd wordt in Nederland (Born). De auto heeft een 2.0l, 4-cilinder turbo motor die 192 pk levert. De prijs ligt rond de €31.500 (B) en €39.700 (NL).

Bridgestone World Solar Challenge
Bridgestone World Solar Challenge

In de hallen 8 en 9 waren een groot aantal zaken te vinden die met mobiliteit en innovatie te maken hebben. Zo ook deze Duitse solar auto, genaamd Blue Cruiser, die van 13 t/m 20 oktober mee gaat doen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Een rit van 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide, Australië. Teams uit zo’n 30 landen nemen deel aan deze challenge met zelf ontworpen voertuigen.

IAA 2019 - Brembo
Bosch Shuttle

Brembo toonde het publiek het nieuwste van het nieuwste op het gebied van autoremmen en op de stand was deze lieftallige dame te zien. Bosch toonde zijn robo-shuttle voor de toekomst. We zagen al eerder de Continental versie en die van Mercedes-Benz. De bedoeling is dat deze autonoom rijdende shuttle via de mobiele telefoon opgeroepen kan worden. Ook deze shuttle zal in San José getest gaan worden.

Porsche Taycan Turbo S
Porsche Taycan Turbo S

Porsche had geen concept cars meegebracht, maar onthulde wel de Taycan Turbo en Taycan Turbo S (zie hierboven).

De Turbo S is een vierwielaangedreven EV met 761 pk. 0-100 km/h gaat in 2,8 seconden. Top: 260 km/h.

De auto kan met 800 volt in vijf minuten 100 km rijden erbij opladen.

De Taycan Turbo S moet net iets minder dan €200.000,- gaan kosten.

Ramsmobile Protos
Ramsmobile Protos

Een auto die lijkt te zijn weg gereden uit een Mad Max film is deze Ramsmobile Protos, een auto uit Wit-Rusland.

De koper van deze auto heeft de keuze welke motor hij in de auto wil hebben, maar een Corvette C7 ZR1 versie is mogelijk. De prijzen van deze gepantserde auto liggen tussen de €999.000,- en €3 miljoen, voor belastingen.

Renault Captur
Smart EQ fortwo Edition One

Wat we op de foto linksboven zien is de stand van Renault, waar het Franse merk de bezoekers opriep om vooral selfies te maken en deze op hun sociale media te plaatsen met  kans op prijzen. De stand was op het buitenterrein te vinden. Rechts de elektrische Smart EQ fortwo Edition One, de wellicht kleinste elektrische auto op de beurs.

Sanyuan Concept Car
Sanyuan Concept Car

Het Taiwanese Sanyuan toonde ons de bovenstaande concept car. Een designstudie op ware grootte om precies te zijn, want dit voertuig had geen aandrijving, motor en remsysteem. Het dasboard laat zien dat de auto een ouderwetse verbrandingsmotor moet hebben en een automatische transmissie. Maar de bedoeling van Sanyuan met deze auto is het om de wereld te tonen wat ze als ontwerpstudio allemaal kunnen bewerk-stelligen, waarbij ook out-of-the box wordt gedacht. De kans dat deze auto dan ook ooit zo op de automarkt gaat komen is vrijwel nihil te noemen.

IAA 2019 - Simulator
Sekisui Concept Car

(L) Op de IAA waren ook de nodige simulators te vinden, waar het publiek gebruik van kon maken.

(R) Het Japanse Sekisui , dat ook vestigingen in Nederland heeft, toonde een eigen concept car. Net als bij de Sanyuan was het een designstudie, waarin motor en aandrijving ontbraken. Doel van de auto was het om te tonen wat Sekisui qua materialen (glas, schuim, kunststof) kan bijdragen aan de toekomst van de auto.

Sekisui Concept Car
Sekisui Concept Car

Bijna alles op deze auto was door Sekisui gemaakt. Zoals de box van de elektromotor en de carrosserie van de concept car. Deze laatste bestaat uit koolstofvezel met een bepaalde kleur. In deze auto was dat blauw en goud.

Ook in het dashboard is kunststof van Sekisui verwerkt. Op dat kunststof wordt dashboard informatie geprojecteerd. Net als op de voorruit, die ook door Sekisui is ontwikkeld. Die ruitinformatie wordt getoond, zodra het stuurwiel

wordt vastgepakt.

VW ID.BUZZ
VW ID.BUZZ

VW zal vanaf 2023 alleen nog maar elektrische auto’s gaan verkopen. Of dat een goede beslissing is, zal de toekomst leren, want voorlopig wil nog niet iedereen (om uiteenlopende redenen) aan de elektrische auto.  De volledig elektrische T1 van de toekomst, de ID.BUZZ zal vanaf 2022 in productie gaan. Ook dit is een auto met artificial intelligence. Zo kan de auto onthouden wat je favoriete muziek is en je verwelkomen met een lichtpatroon.

VW ID.BUZZ
VW ID.3 1st

De auto bezit verder intelligente LED ogen op de plaats van de koplampen die kunnen communiceren met de andere weggebruikers. Zo draaien ze mee bij het om de bocht gaan en geven ze op die manier richting aan.

(R) Net iets eerder in productie (medio 2020) gaat de VW ID.3 1st, die op de IAA zijn wereldpremière kende.

Het is een volledig elektrische VW met een actieradius van 550 km. Prijs vanaf €30.000,-.

VW ID.VIZZION
VW ID.VIZZION

De VW ID.VIZZION toont de toekomstvisie op de elektrische auto van VW. De bedoeling is dat deze auto, met een bereik van 665 km, in 2025 in productie gaat. De auto heeft geen stuur. Alle bedieningselementen zijn virtueel en worden op het interieur geprojecteerd door middel van toegevoegde realiteit. Met een speciale bril kun je alles zien. De VIZZION reageert op je stem en gebaren. Op die manier open je de deuren en start en bestuur je het voertuig. Ook deze auto communiceert met de overige verkeersdeelnemers via LED-lampen (8.000 stuks).

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van deze auto

VW ID.BUGGY
VW ID.BUGGY

De volledig elektrische VW ID.BUGGY was al eerder op verschillende shows te zien, waaronder het Concours d’Elegance van Chantilly. We hebben de auto toen al gefotografeerd. Van alle ID. modellen is het de enige die niet autonoom gereden kan worden. Of de auto daadwerkelijk in productie gaat is nog niet bekend.

VW ID.ROOMZZ
VW ID.ROOMZZ

De ID.ROOMZZ is de tweede volledig elektrische SUV van VW. Deze auto moet in 2021 realiteit gaan worden. Het huidige model beschikt over een IQ.DRIVE-systeem, waarmee de auto autonoom moet kunnen rijden. Het voertuig heeft een digitaal dashboard en stuurwiel en ook deze auto heeft toegevoegde realiteit. Voor de aandrijving zorgen twee elektromotoren die samen goed zijn voor 306 pk .

VW ID.ROOMZZ
VW ID.ROOMZZ

De auto, met een bereik van bijna 500 km, werd al aan het autopubliek gepresenteerd op de Auto Shanghai 2019.

De ROOMZZ heeft verder drie verschillende zitconfiguraties, waardoor de SUV tijdens het autonoom rijden kan veranderen in een lounge op wielen.

Een laatste VW concept car is de ID.CROZZ, die vanaf 2020 in productie gaat en die met een bereik van 500 km ook autonoom gereden kan worden. Op deze pagina geen foto van deze auto, maar wel een video:

Klik op deze regel om een zelf gemaakte video op YouTube te zien van nog een concept car van de VW, de ID.CROZZ

Wey S Ev
Wey S Ev

We sluiten onze terugblik op de concept cars van de IAA Frankfurt van 2019 af met het Chinese Wey. Dit had twee concept SUV’s op de Wey stand staan, de Wey-S Ev en de Wey-X Ev. We zien hierboven de S-versie en hieronder de X. Wey is het luxemerk van het Chinese Great Wall Auto, dat ook merken als Haval, Voleex en Wingle op de markt brengt. Het merk is momenteel bezig om de Europese markt te verkennen.

Wey X Ev
Wey X Ev

Het grote verschil tussen deze twee volledig elektrisch aangedreven Wey concept cars is dat de X-versie volledig autonoom gereden kan worden. Op de voor- (grille) en achterkant zijn schermen geplaatst waarmee die auto kan communiceren met het overige verkeer. Wey meldt dat de auto’s een actieradius hebben van respectievelijk rond de 500 (X) en 400 kilometer (S).

ZF automotive concept
ZF automotive concept

Tot slot nog wat voorbeelden van bedrijven die met hun (toekomst)techniek de veiligheid en de functionaliteit van de auto's proberen te verbeteren. Hierboven zien we twee doorzichtige showmodellen van ZF, een Duits bedrijf op dit gebied.

Links zien we een robot busje en rechts een elektrische personenauto, waarin tal van toepassingen en innovaties voor nu en de toekomst zijn verwerkt.

Denso automotive concept
Aisin i-Mobility Type-T

(L) Denso, de tweede grootste mobiliteitsleverancier van de wereld, gebruikte het bovenstaande model om hun nieuwste ontwikkelingen aan het publiek te presenteren, waaronder autonoom rijden en elektrificatie.

(R) Automotive toeleveringsbedrijf Aisin liet in dit levensgrote model al hun producten aan de wereld zien.

Hongqi S9
Mercedes-Benz EQ Silver Arrow
Mercedes AMG Formula E
Isdera Commendatore GT
Audi e-Tron AI:ME
Land Rover Defender
Porsche Taycan Turbo S
VW ID Buzz
Sanyuan Concept Car
Byton M-Byte
IAA Frankfurt 2019

Click the picture to download

the pdf of this event

IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page