top of page

PORSCHE

MUSEUM

Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart

De Duitse stad Stuttgart is de thuishaven van maar liefst twee Duitse automerken, te weten Mercedes-Benz en Porsche. Niet verwonderlijk dat er van beide merken ook een museum in deze stad te vinden is (dat van Mercedes-Benz wordt elders op deze website besproken). Het Porsche Museum toont een kleine 100 voertuigen op 5.600m² vloeroppervlak. En die 100 zijn nog maar een klein gedeelte van de museumstukken die getoond kunnen worden. In een opslagruimte elders staan zo'n 600 andere Porsche automobielen. De huidige verzameling is dan ook geen definitieve en permanente verzameling. Een aantal auto's vanzelfsprekend wel, maar het gros van de auto's dat nu tentoongesteld is, wordt in de loop van de tijd vervangen door een van die 600 andere objecten.

Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart

Het museum ligt aan het Porscheplein, met schuin tegenover de Porsche fabriek en aan de overzijde daarvan de Porsche showroom. Als men het gebouw betreedt en door de entree gaat, dan komt men direct in de koffiebar terecht. Daarachter zien we de garage c.q. werkplaats van het museum liggen. Vanuit deze koffiebar kan men daarin een blik werpen, maar toegang voor de museumbezoeker is er helaas niet. Naast de koffiebar bevindt zich ook de Porsche shop, maar dat is iets voor later, voor aan het einde van de rondgang. Eerst gaan we met de lange roltrap naar boven; met ernaast de trap, voor de sportieve bezoeker.

 

Porsche 919 Hybrid Evo - 2018
Porsche Museum Stuttgart
Porsche 935-78  Moby Dick - 1978

Boven aangekomen ziet men als allereerste het oudste object uit het museum. Het betreft de Egger-Lohner C.2 Phaeton uit 1898. Een voertuig met elektromotor ontworpen door Ferdinand Porsche. Vervolgens kan men links en rechts gaan en de vele auto's uit de Porsche geschiedenis gaan ontdekken. Die geschiedenis kent veel autosport, dus dat er veel racewagens staan is dan ook niet verwonderlijk. Van een van de eerste uit 1948 tot aan de Porsche 919 Hybrid, waarmee Porsche van 2014 tot 2017 op onder andere Le Mans succesvol was en waarmee in een aangepaste versie in 2018 diverse rondenrecords werden gereden, waaronder die van Spa-Francorchamps en van de Nordschleife Nürburgring. Een indrukwekkende collectie bokalen toont de successen die Porsche in de autosport tot dusverre heeft gevierd. Het is een bloemlezing uit de ruim 30.000 overwinningen die Porsche in zijn race-geschiedenis heeft weten te behalen.

Porsche 911 GT1 straatversie -
Porsche Studie Mission E - 2015
Porsche 918 Spyder - 2015

Het museum kent in feite drie lagen (ik wil het geen verdiepingen noemen, omdat de bovenverdieping met lagen een grote open ruimte is), waarop diverse auto's staan uitgestald en allerlei zaken bekeken kunnen worden. Ook interactief. Zo staan er twee kleine simulators en twee Porsche's waar je als bezoeker in mag stappen. Je kunt op die manier het echte Porsche gevoel krijgen.

 

Porsche Typ 64 - 1939
Porsche Schlepper 218 - 1959
Porsche 908 body - 130kg

 

Naam: Porsche Museum

Waar: Porscheplatz, 70435 Stuttgart-Zuffenhausen

Aantal auto’s (ongeveer): 100

Bijzonderheden: een bezoek aan het museum kan eventueel gecombineerd worden met een bezoek aan de fabriek die recht tegenover het museum ligt. Van tevoren aanmelden is wel noodzakelijk. Kosten zijn dan €6,- per persoon. Houd er in dat geval rekening mee dat fotograferen in de fabriek zelf niet is toegestaan en dat een dergelijke tour in groepsverband plaatsvindt onder leiding van een gids.

Openingstijden: Di-Z0 09.00 – 18.00 uur

Entreeprijs: € 8,-

Vriendelijkheid personeel: er lopen een aantal Porsche medewerkers rond die u alles kunnen vertellen over de uitgestalde museumstukken en de geschiedenis van Porsche. U kunt deze medewerkers herkennen aan hun Porsche kleding en te allen tijde aanspreken voor informatie of uitleg.

Parkeren: er kan tegen betaling in de ondergrondse parkeergarage geparkeerd worden. Dat is het meest praktische, want u bent dan direct op de plaats van bestemming; kosten ongeacht de duur van parkeren is €4,-. In de buurt, in nabijgelegen straten parkeren is mogelijk, maar de meeste onbetaalde plekken zijn meestal al ingenomen.

Gebouw: het museum is gevestigd in een futuristisch aandoend bouwwerk dat tussen 2005 en 2009 is gebouwd. Het museum is sinds 31 januari 2009  in dit fraaie gebouw gevestigd, dat ontworpen is door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects. Voor het gebouw staat sinds 2015 een opvallend kunstwerk; drie 911's die, 24 meter hoog, de lucht in lijken te rijden. Het is ontworpen door de Britse kunstenaar Gerry Judah en toont een 911 F-model uit 1970 een G-model uit 1981, als ook een 911 uit 2015.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 620 km

Vanaf Brussel 550 km

Vanaf Maastricht 440 km

 

Porsche 550 Spyder - 1954
Porsche 936 - 1977
Porsche 914/8 - 1969
Porsche 911 GTE's
Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart

Porsche heeft het museum zoveel mogelijk barrièrevrij gemaakt, dat wil zeggen er staan om de auto's geen hinderlijke hekjes e.d. Dat valt te prijzen, maar het viel me tijdens mijn bezoek aan het museum op hoe makkelijk de mensen hier mee omgaan. Hoewel er op de vloer stickers staan met in het Duits en Engels de tekst 'a.u.b. niet betreden', gebeurt dat in sommige gevallen toch. Ik heb zelfs tweemaal meegemaakt, dat bezoekers de deuren van museumauto's aan het openen waren om een blik binnenin te werpen. In een geval was een Porsche medewerkster er snel bij om op vriendelijke toon aan te geven, dat dit toch echt niet de bedoeling was. Hebben wij als publiek dan helemaal geen besef meer van het feit, dat dit in een museum 'not done' is? Ik heb van huis uit nog mee gekregen, dat je in een museum geen museumstukken mag aanraken, tenzij dit anders vermeld staat. Maar blijkbaar geldt dit niet voor iedereen.

 

Het museum is ook geheel rolstoeltoegankelijk. Rolstoelgebruikers kunnen via de speciale lift de museumetage bereiken en ook de twee andere lagen. Op de middelste van de drie lagen bevindt zich overigens ook een restaurant. Er ligt overigens ook een restaurant links naast de ingang op de begane grond, maar dat is meer voor de snelle hap. Het restaurant boven is meer voor een volledig diner.

Porsche Carrera S - 1 miljoen
Porsche 924 Carrera GT - 1979
Porsche 911 Sally Carrera - 1998

Behalve de vaste collectie - die dus af en toe ook kan wijzigen - is er ook altijd een speciale tentoonstelling, op zijn Duits de zogenaamde 'Sonderaustellung'. Deze is in 2019 onder andere gewijd aan 50 jaar Porsche 914 en 50 jaar Porsche 917. Kijk op de website voor meer informatie hierover en de data waarop deze te zien zijn.

Porsche 917 Motor
Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart

Als men alles heeft gezien, kan men op drie manieren weer terug naar de ingang; via de al genoemde liften, via een roltrap die op de bovenste laag te vinden is en via de trap die ik al beschreef bij het naar boven gaan. Weer beneden aangekomen is er nu tijd voor het zoeken naar een passend Porsche souvenir in de Porsche shop. Waarmee onze Porsche rondgang erop zit.

Porsche 928 Trigema - 1983
Porsche Museum Stuttgart
McLaren-Porsche F1 1986 Alain Prost

Eindoordeel:

het Porsche museum is zeker de moeite van het bezoeken waard. Zoals ik al bij het Mercedes-Benz-Museum schreef ben ik eigenlijk niet zo'n fan van de een-merken musea. Maar net als bij dat van Mercedes-Benz is het Porsche museum me meer dan meegevallen. Sterker nog, het is gewoonweg een aanrader. Het is een fraai ingericht museum met veel licht en wit, waarbij opvalt dat het merendeel van de auto's ook wit (en grijs) is. Het museum is niet zoals Mercedes-Benz geheel chronologisch opgesteld, maar wel voor een deel. En net als bij dat museum krijgt men ook hier bij de entreekassa een audiogids mee, waarmee men meer informatie kan opvragen over vrijwel alle tentoongestelde automobielen. Aan het einde van de rondgang levert u deze weer in. Bent u in de buurt, dan is een bezoekje aan dit museum zeker een aanrader. Normaal gesproken hebt u het museum en zijn stukken in maximaal drie uren wel gezien. Het is dan ook makkelijk te combineren met het museum van Mercedes-Benz dat zo'n 10 kilometer verderop ligt. Het Porsche museum trekt zo'n half miljoen bezoekers per jaar, dus enige planning vooraf is wel wenselijk indien u alles goed wilt zien (en eventueel fotograferen). Mijn tip dan ook is het om zo vroeg als mogelijk te gaan, waardoor u even de tijd hebt om het museum in relatieve rust te ontdekken.

Porsche Museum Stuttgart
Porsche 911 GT1-98 - 1998
Porsche Typ 360 Cisitalia - 1947
Porsche Boxster Studie - 1992
Porsche Museum Stuttgart
Porsche Panamera GTS - 2013
Porsche 961 - 1986 + 953 - 1984
Porsche 911 Carrera 3.2 Speedster - 1987
Porsche Museum Stuttgart
Porsche Museum Stuttgart
Porsche 904 -1964
Porsche RS Spyder - 2008
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page