top of page

ROSENGART-

MUSEUM

Rosengart-Museum
Rosengart-Museum
Rosengart-Museum

In het Duitse dorpje Bedburg-Rath, gelegen tussen Düsseldorf en Keulen, bevindt zich een heel bijzonder automuseum. Een museum dat gewijd is aan een enkel automerk. Niet aan een bekend merk zoals Ford, Opel, VW of BMW, maar opgedragen aan een voor de meeste mensen onbekend Frans merk, Rosengart genaamd. Het museum met bijbehorende biertuin is het levenswerk van Karl-Heinz Bonk. Deze bijna 80-jarige Duitse autoliefhebber begon in 1980 met verzamelen. Zijn passie leidde niet alleen tot het museum (sinds 1992), maar ook tot een eigen boek over het leven van Lucien Rosengart, de oprichter en naamgever van het automerk. Zo leren we dat Rosengart een fortuin vergaarde als uitvinder en met het aanvragen van patenten. Met zijn geld, contacten en kennis zorgde hij ervoor dat zowel Citroën als Peugeot een kleine honderd jaar geleden niet bankroet gingen. In 1927 begon Rosengart met het maken van een eigen auto. In het begin onder licentie van Austin en later van Adler. Tot 1955 liepen er Rosengarts van de band.

Bij een bezoek aan het museum zijn een kleine dertig Rosengarts te zien in een tot museum omgebouwde schuur uit de 12e eeuw. De auto’s zelf zijn niet super bijzonder en verkochten destijds in kleine aantallen, maar het is vooral het verhaal erachter dat dit merk interessant maakt. De eigenaar kan dan ook bij elke auto een hele historie vertellen en wanneer u dat wilt, doet hij dat ook. Behalve de auto’s bezit hij diverse andere zaken die met het automerk te maken hebben, van folders, via officiële documenten tot aan een borstbeeld van Lucien Rosengart toe. Deze stukken staan opgesteld in een speciale ruimte die alleen met de eigenaar zelf betreden kan worden en waarin ook schilderijen van Rosengart te zien zijn. Rosengart schilderde aan het einde van zijn leven. Hij werd uiteindelijk 95 jaar oud (1881-1976).

De heer Bonk leidt het museum in eigen beheer, zonder gemeente- of overheidssteun. Wanneer u dan ook een keer in de buurt van Düsseldorf of Keulen bent loont het zich om eens een kijkje te gaan nemen. De entree bedraagt € 4,-. Het museum is van 1 maart tot en met 30 november in de weekeinden en op Duitse feestdagen geopend tussen 11.00 en 18.00 uur. Groepsafspraken zijn eventueel ook buiten deze tijden mogelijk.

 

Naam: Rosengart-Museum

Waar: Friedensstraße, 50181 Bedburg, Duitsland (40 km ten zuiden van Düsseldorf)

Aantal auto’s (ongeveer): 30

Bijzonderheden: geheel gewijd aan het relatief onbekende Franse automerk Rosengart

Openingstijden: Za/zo van 11.00 – 18.00 uur van 1 maart tot 30 november. Informeer u echter van tevoren. Het kan zijn dat het museum vanwege privéafspraken van de eigenaar toch niet opengaat. Dit wordt dan via een krijtbord buiten het gebouw kenbaar gemaakt, maar dat is dan al te laat, wanneer u er speciaal voor bent komen aanrijden. De website wordt helaas niet up-to-date gehouden. Daar staat al sinds tijden, dat het museum om 09.00 uur opengaat, maar dat is dus 11.00 uur. Een eventueel niet opengaan van het museum op een openingsdag zal dan ook niet via de website worden gemeld.

Entreeprijs: € 4,-

Vriendelijkheid personeel: de bevlogen eigenaar staat met complete verhalen over het merk Rosengart voor de liefhebber klaar.

Parkeren: buiten het gebouw zijn voldoende gratis parkeerplekken te vinden.

Gebouw: het museum is gehuisvest in een eeuwenoude schuur. Buiten het gebouw is een Duitse ‘Biergarten’ te vinden, gerund door de museumeigenaar en zijn vrouw, waar ook veel niet museumbezoekers gebruik van maken.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 243 km

Vanaf Brussel 192 km

Vanaf Maastricht 97 km

 

Eindoordeel:

Het is een leuk museum om een keer gezien te hebben. En wie echt geïnteresseerd is in Franse auto's en Rosengart in het bijzonder moet dit museum zeer zeker bezoeken. De auto’s staan weliswaar vlak op elkaar en de ruimte waarin is (te) klein, maar juist dat is ook de charme van dit soort kleine, privé, musea. Wanneer u in de buurt bent, is het zeer zeker de moeite van het bezoeken waard. Het kan eventueel in een weekend makkelijk gecombineerd worden met de Classic Remise Düsseldorf, die op 35 minuten rijden ligt.

http://www.rosengart-museum.de/

Rosengart-Museum
Rosengart-Museum
Rosengart-Museum
Rosengart LR 4 N2 Coupé 1937
Rosengart LR 64 Limousine - 1933
Rosengart LR4 RI Limousine Supercinq - 1940
Rosengart-Museum
Rosengart-Museum
Rosengart-Museum
Rosengart LR4 N2 - 1938
Rosengart mascottes
Rosengart LR 130 - 1934
Rosengart LR2 Faux Cabriolet - 1928
Rosengart LR 505 Aerodynamique Supertraction - 1934
Rosengart LR4 N2 - 1938
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page