top of page

STOEWER

ZENTRUM

Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum

In een prachtige heuvelachtige omgeving, hemelsbreed zo’n 20 kilometer ten noordoosten van Heidelberg, ligt het Duitse plaatsje Wald-Michelbach. In het midden van dit dorpje ligt het Stoewer Zentrum. Het uit twee etages bestaande museum is in 2002 geopend en gewijd aan het Duitse automerk, dat daarnaast ook typemachines, fietsen en naaimachines heeft gemaakt. In de kelder van het museum zijn tientallen typemachines, naaimachines en andere Stoewer gerelateerde voorwerpen te vinden. De begane grond laat de auto-geschiedenis van het merk zien. Er staan zes auto’s opgesteld die gebouwd zijn tussen 1913 en 1939. Voor de individuele bezoeker is het museum elke eerste zondag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur geopend (met uitzondering van januari en februari); voor groepen kan het museum ook op andere tijden geopend worden. Voor wie van oldtimers houdt en in de buurt is, is het museum zeker een aanrader. Er wordt geen entree gevraagd en iedereen is op de genoemde openingstijden welkom om de Stoewer producten te komen bekijken.

Stoewer werd in 1858 door Bernard Stoewer opgericht. In het begin werden naaimachines gemaakt, vervolgens vanaf 1893 fietsen en vanaf 1903 ook typemachines. In 1896 werd het bedrijf opgedeeld. Het ene deel concentreerde zich op het vervaardigen van naaimachines, typemachines en (brom)fietsen en het andere richtte zich op het bouwen van auto’s, vrachtauto’s en bussen. Tussen 1917 en 1926 bouwde dit deel van het bedrijf overigens ook tractoren. Het bedrijf lag in de plaats Stettin in de voormalige Duitse provincie Pommeren.

In de jaren twintig kende het bedrijf zijn hoogtijdagen, toen het concurreerde met Mercedes-Benz en Horch om de gunsten van de kopers in het wat luxueuzere segment. Door de oorlog stopte de autoproductie, die na die oorlog niet meer werd hervat, omdat de fabriek op (inmiddels) Pools grondgebied was komen te liggen en de Russen alles in beslag hadden genomen. Pogingen om elders opnieuw te beginnen mislukten door de slechte gezondheidstoestand van de toenmalige directeur. Hij stierf in 1947 te Hamburg. Het betekende het definitieve einde van Stoewer.

Naam: Stoewer Zentrum

Waar: Michelstrasse, Wald-Michelbach 69483 (D),  (40 autokilometer ten noordoosten van Heidelberg)

Aantal auto’s (ongeveer): 6

Bijzonderheden: een museum gewijd aan het Duitse merk Stoewer

Openingstijden: 1e zondag v. elke maand (mrt.-dec) van 14.00-17.00 uur

Entreeprijs: -

Vriendelijkheid personeel: de beheerder staat helemaal tot uw beschikking

Parkeren: vlakbij het museum ligt een kleine (gratis) parkeerplaats.

Gebouw: het museum ligt in het centrum van het dorpje en beslaat twee verdiepingen; op de begane grond bevinden zich de zes auto’s. In de kelder zijn de overige Stoewer producten te vinden.

Hoe lang reizen:

Vanaf Amsterdam 502 km

Vanaf Brussel 464 km

Vanaf Maastricht 355 km

 

Eindoordeel:

Klein en charmant museum. Beperkt geopend, maar wat er te zien is, is ook beperkt. De museumbeheerder weet veel, zo niet alles over Stoewer, en staat iedereen met vraag en antwoord terzijde. Het is geen museum dat als hoofddoel bezocht zal worden, maar wel een museum dat als extraatje tijdens een ander hoofddoel op het to-do-lijstje kan staan. En dan alleen op de 1e zondag van elke maand, met uitzondering van januari en februari.

http://www.stoewer-museum.de

Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer V5 - 1931
Stoewer Arkona - 1939
Stoewer V5 Sport - 1931
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
Stoewer Zentrum
IMG_5329a_Amilcar.jpg
bottom of page